Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Höga doser testosteron kan motverka spridd prostatacancer

Publicerad: 9 januari 2015, 11:21

Att strypa tillförseln av manligt könshormon är den konventionella behandlingen hos patienter med spridd prostatacancer. Men kortvariga och mycket höga doser kan paradoxalt nog också ha effekt, enligt en ny pilotstudie.


Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

– Det här är ett ganska revolutionerande koncept som möjligen kan komma att användas hos patienter i framtiden. I teorin finns det goda skäl för att det kan fungera men det måste testas mycket utförligare, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Göteborgs universitet, som själv inte varit inblandad i den aktuella forskningen.

Bakgrunden till den nya studien är bland annat försök i provrör med prostatacancerceller som blivit motståndskraftiga mot konventionell hormonbehandling och alltså förökar sig trots låga nivåer av testosteron i omgivningen.

I försöken dog cellerna när de utsattes för höga nivåer av testosteron, möjligen som en slags chockreaktion då de kompenserat den tidigare bristen på testosteron genom att uttrycka mer testosteronreceptorer på sin yta.

– En intressant aspekt är att de höga testosterondoserna tycks backa cancercellerna i utvecklingen så att de blir mer känsliga för hormonbehandling igen, säger Jan-Erik Damber.

I den nya studien, som är utförd av forskare vid Johns Hopkins University i Baltimore, USA, ingick patienter vars tumörer slutat svara på konventionell hormonbehandling.

Hos 7 av 16 deltagare  krympte tumörerna då höga doser av testosteron injicerades intramuskulärt en gång i månaden. Samtidigt gavs också normal hormonbehandling som stryper kroppens naturliga produktion av testosteron.

Även om tumörerna till slut började växa igen kunde fyra patienter stå kvar på behandlingen i mer än ett år. Biverkningarna var milda, rapporterar forskarna.

De har nu satt igång större studier där det nya konceptet testas.

– Om det här ska bli ett alternativ i vardagssjukvården behöver man jämföra mot gängse behandling vid hormonresistent prostatacancer, som cytostatikumet docetaxel och de nya typerna av hormonläkemedel som abirateron och enzalutamid, säger Jan-Erik Damber och fortsätter:

– Det behövs också studier av patienter med mer symtomgivande sjukdom än de som var med i den här studien, inte minst för att det finns farhågor om att behandlingen skulle kunna öka tillväxten av tumören hos vissa patienter.

Läs abstract till studien:

Michael Schweizer med flera. Effect of bipolar androgen therapy for asymptomatic men with castration-resistant prostate cancer: Results from a pilot clinical study. Science Translational Medicine 2015; 7: 269ra. DOI: 10.1126/scitranslmed.3010563

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev