Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Hygienen kan bli bättre

Publicerad: 20 december 2010, 14:41

Vårdhygienen är hyfsat bra – men kan bli bättre, enligt SKL:s senaste undersökning. Samtidigt har minskningen av vårdrelaterade infektioner planat ut.


I dag måndag, presenterade Sveriges kommuner och landsting, SKL, sin senaste mätning av hur väl vårdpersonalen följer de basala hygienrutinerna. 14 000 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor deltog i undersökningen.

Enligt undersökningen får vård- och omsorgspersonalen i kommuner och landsting gott betyg i de flesta av de sju kriterier som ingår i den nya mätningen.

Slutresultatet dras dock ned av att personalen inte gör rätt i alla momenten, vilket kan orsaka infektioner hos patienterna. Det konstaterar SKL i ett pressmeddelande.

De kriterier som undersökts är bland andra: desinfektion av händer, både före och efter patientkontakt, användning av handskar, engångsförkläde eller skyddsrock, kortärmade arbetskläder, kort eller uppsatt hår samt borttagande av ringar, klockor eller armband.

Utan att gå in på inom vilka kriterier det slarvas med konstaterar Göran Stiernstedt, chef över avdelningen vård och omsorg på SKL, att det finns utrymme för förbättringar.

En annan undersökning visar också att minskningen av de vårdrelaterade infektionerna har planat ut och är på samma nivå som vid den förra mätningen. Totalt har dock dessa infektioner minskat från drygt 11 procent 2008 till 9,4 procent 2010.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev