Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Ju fler kisstillfällen på natten desto sämre överlevnad

Publicerad: 31 januari 2011, 17:40

Att behöva gå upp och kissa på natten är en markör för sämre överlevnad, enligt en ny studie.


Nokturi innebär att man behöver gå upp på natten för att kissa, vilket i sin tur kan leda till trötthet under dagen. I en ny studie visar amerikanska forskare att nattkissare tycks leva kortare än personer som sover tryggare.

Forskarna analyserade data från NHANES III, en nationell hälsoundersökning i USA med över 15 000 deltagare i olika åldrar.

Förekomsten av nokturi, definierad som behov av att gå upp och kissa minst två gånger per natt, var 15,5 procent bland män och 20,9 procent bland kvinnor.

När forskarna hade kontrollerat för olika faktorer, som ålder, utbildning, hjärt-kärlsjukdom och medicinering med vätskedrivande läkemedel, framstod nokturi som en oberoende markör för förtida död.

För män innebar nokturi en 49 procents ökad risk för sämre överlevnad, jämfört med personer som behövde kissa max en gång per natt. För kvinnor var motsvarande siffra 32 procent. Riskökningarna var större bland personer i åldern 20 till 49 år men blev mindre längre upp i åldrarna.

Forskarna konstaterar också att ju fler gånger deltagarna behövde kissa  på natten desto högre var risken för försämrad överlevnad. De tror att  sjukdomar som kan relateras till en störd sömn kan vara en förklaring  till fynden.

Ragnar Asplund är docent i allmänmedicin och har tidigare forskat på betydelsen av nokturi. Han anser att de aktuella resultaten tillsammans med tidigare forskning indikerar att sjukvården borde ta nokturi på större allvar.

– Framför allt bland äldre finns det risk för fallolyckor när man går upp på natten. Höftfrakturer är till exempel vanligare bland äldre som har ökat antal episoder av vattenkastning under natten. Det man verkligen skulle vilja önska sig är en interventionsstudie där man undersöker hur dödlighet och sjuklighet påverkas av läkemedelsbehandling av nokturi, säger Ragnar Asplund.

Bakom studien, som publiceras i tidskriften Journal of Urology, står forskare vid bland annat New England Research Institutes i Watertown, USA. Undersökningen har bland annat finansierats av läkemedelsföretaget Ferring.

Läs hela originalstudien:

Journal of Urology 2011; 185: 571–577 

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev