måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Knipövning lyfts fram mot tidig utlösning

Publicerad: 14 april 2014, 13:30

EAU 2014 Män som haft livslångt problem med för tidig utlösning nästan femdubblade samlagstiden före utlösning efter att de genomgått ett tolv veckor av bäckenbottenträning, enligt en ny pilotstudie från Italien.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultaten baseras på en uppföljning av 40 män i åldern 19 till 46 år. Samtliga  hade prövat flera andra behandlingar mot för tidig utlösning utan framgång, bland annat olika krämer, SSRI-läkemedel och psykologiska insatser.

Efter bäckenbottenträningen upplevde 33 av männen att de kunde kontrollera när de skulle få utlösning. Tiden de kunde genomföra samlag innan utlösning hade ökat från i snitt 32 sekunder till i snitt 146 sekunder.

Effekten bibehölls i stort sett efter sex månader hos 13 av männen som följdes under så lång tid.

Resultaten är lovande, enligt Antonio Pastore vid universitetet  i Rom, en av forskarna bakom studien.

– Den här behandlingen verkar ha fördelar över flera andra behandlingar, bland annat är den billig och saknar biverkningar. Även om de exakta träningsmomenten behöver standardiseras så pekar våra resultat på att metoden kan övervägas som behandling för patienter med för tidig utlösning, säger han i ett pressmeddelande från European Association of Urology.

Samtidigt poängterar forskarna att studien var liten och att större undersökningar behövs för att bekräfta resultaten. En annan begräsning är att studien saknade en kontrollgrupp.

Studien presenterades i dag, måndag, på den pågående kongressen för det europeiska urologsällskapet EAU i Stockholm. Studien är också antagen för publicering i tidskriften Therapeutic Advances in Urology.

Läs abstract:

Antonio Pastore med flera. Pelvic floor muscle rehabilitation for patients with lifelong premature ejaculation: a novel therapeutic approach. Therapeutic Advances in Urology, publicerad online. DOI: 10.1177/1756287214523329

Relaterat material

Medel mot för tidig utlösning på plats i apotekshyllorna

Första läkemedlet mot för tidig utlösning godkänt

Spray hindrade tidig utlösning

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev