Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Urologi

Kortare antibiotikabehandling gav lika bra effekt som längre

Publicerad: 12 April 2010, 06:01

Antibiotika i sju dagar botade njurbäckeninflammation lika bra som två veckors behandling. Det svenska studieresultatet kan bidra till att minska antibiotikaanvändningen.


Studien presenteras i dag, måndag den 12 april, på infektionskongressen ECCMID i Wien. Totalt ingår 251 kvinnor som kom till någon av 21 svenska infektionskliniker med tecken på njurinfektion.

Kvinnorna fick behandling med bredspektrumantibiotikumet ciprofloxacin, som normalt ges i 10 till 14 dagar. I studien randomiserades patienterna till behandling med 500 mg två gånger dagligen under 14 eller sju dagar. De som fick antibiotika i sju dagar fick placebo den följande veckan.

Patienterna följdes upp dels 10-14 dagar efter avslutad behandling, dels efter fem till åtta veckor. Resultaten visar att den kortare behandlingen gav lika bra läkning av infektionen. Studien visar också att de flesta infektioner, 92 procent, var orsakade av E. Coli-bakterier.

Medicinskt ansvarig för studien är Torsten Sandberg, överläkare vid infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, och initiativtagare är Strama, Samverkan mot antibiotikaresistens.

– Det finns många infektioner där vi slentrianmässigt har för långa behandlingstider. Ur ett resistensperspektiv måste vi spara på de preparat vi har, därför är det viktigt att göra fler sådana här studier, säger Otto Cars, ordförande i Strama.

Han efterlyser bättre möjligheter till offentlig finansiering av liknande studier

– Läkemedelsindustrin är inte intresserad av att göra dem, speciellt om det gäller att minska behandlingens längd. Den här gången ställde klinikerna upp gratis, men det håller inte i längden, säger Otto Cars.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev