Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Kraftig nedgång i upptäckta cancerfall

Publicerad: 2 juli 2020, 08:26

Antalet hittade fall av bland annat prostatacancer är misstänkt lågt.

Foto: Getty Images

Antalet nyupptäckta cancerfall i Region Stockholm var ungefär 30 procent färre än förväntat, rapporterar Läkartidningen. Det finns en oro för att cancer blir mer avancerad innan den upptäcks.


Ämnen i artikeln:

CoronakrisenBröstcancer

– Det är otroligt allvarligt. Det är en överlevnadsfråga att hitta cancer tidigt och behandla tidigt. Det är ofta helt avgörande för resultatet, säger Lena Sharp, chef på Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, till tidningen.

Centrumet har tagit fram statistik ur Region Stockholms valdatabas, som bygger på faktiska besök i vården. Data för nydiagnostiserade fall av tolv cancerformer har analyserats för att få en bild av hur covid-19-pandemin har påverkat upptäckten av fall. Under april och maj diagnostiserades runt 2 000 nya fall, 840 färre än förväntat och det ser ut att finnas skillnader mellan olika cancerformer.

Lena Sharp bedömer att den tillfälligt stoppade mammografin i Stockholm ännu inte avspeglar sig i cancerstatistiken.

– Det har inte slagit igenom ännu. Det är en ganska lång process från att man blir kallad till screening, kommer till screening och kanske får göra om sin undersökning och sedan skickas vidare. Så vi tror inte att vi ser någon riktig effekt av det än, säger hon till Läkartidningen.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om minskning av patienter som sökt vård för misstänkt stroke och hjärtinfarkt under pandemin.

Relaterat material

Markant nedgång av rapporterad stroke på Sveriges sjukhus

Färre söker vård för hjärtinfarkt efter coronakrisen

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenBröstcancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev