Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Kritik mot Socialstyrelsens hantering av syriska läkare

Publicerad: 10 november 2015, 12:57

Slöseri med kompetens och byråkrati in absurdum är två uttalanden som följer på myndighetens hantering av läkaren Suleiman Abuhasanein.


Ämnen i artikeln:

TuleprovetSocialstyrelsen

Läkaren Suleiman Abuhasanein tjänstgjorde fem år som blivande urolog i Syrien innan inbördeskriget tvingade honom på flykt. Allt finns dokumenterat och det enda han saknar för att bli färdig urolog är ett teoriprov, som inte skrivs i Sverige, och ett specialistbevis.

”På grund av situationen i Syrien och det faktum att jag var hotad och fruktade för mitt liv kunde jag inte vänta på att få beviset”, skriver han i ett mejl till Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Bakgrunden till brevet är att myndigheten tidigare krävt att han ska komplettera sin utbildning med en svensk allmäntjänstgöring, AT, och med det så kallade Tuleprovet för att sedan kunna få svensk legitimation.

Nu har Suleiman Abuhasanein blivit godkänd på Tuleprovet och vädjar till Socialstyrelsen att ompröva sitt beslut om att han också måste göra svensk AT. Bland annat med motiveringen att det är brist på urologer och många unga läkare väntar på AT.

På Uddevalla sjukhus, där han vikarierar som underläkare, har överläkaren Jesper Swärd svårt att förstå varför Suleiman Abuhasanein ska behöva göra om en allmäntjänstgöring han redan gjort i Syrien.

– Det är som att kastas tillbaka till nollpunkten att göra om allt detta. Jag kan tycka att det är slöseri med kompetens, säger han till Sveriges Radio P4 Väst.

Pernilla Hultberg, utbildningsansvarig vid Sahlgrenska akademien i Göteborg uppger för radion att Socialstyrelsen allt oftare fattar beslut om att utländska läkare ska göra både Tule-prov och AT, i stället för provtjänstgöring. Och Ulla Ekström, projektledare i Västra Götalandsregionen, kallar Socialstyrelsens agerande för byråkrati in absurdum, enligt radion.

Med anledning av Socialstyrelsens debattartikel om att lägga större vikt vid läkares faktiska kunskap och mindre vid själva dokumenten hoppas Suleiman Abuhasanein att myndighetens generaldirektör tar sig tre minuter att läsa igenom hans mejl.

– Jag vill bara börja jobba som läkare. Jag har gjort allt som krävs och jag ska göra allt som behövs för att börja jobba som urolog, säger Suleiman Abuhasanein till Dagens Medicin.

Han berättar att han nu sökt AT för att inte tappa ytterligare tid.

Oliva Wigzell har i skrivande stund inte svarat.

Relaterat material

”Nu snabbar vi på leg-processen”

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

TuleprovetSocialstyrelsen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News