Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Krokiga penisar ska rätas ut

Publicerad: 29 april 2011, 12:14

Att behandla smärtande, krok­nande penisar med speciella injektioner prövas nu i en inter­nationell studie ledd från Sverige


Vid Peyronies sjukdom bildas hård bindväv inuti penisen. Det gör ont och dessutom är den hårda bind­väven kortare än den friska vävnaden, vilket gör att penisen böjs, vanligen uppåt.

– Vid allvarliga fall kan penisen vara böjd i 90 graders vinkel, vilket gör det omöjligt att genomföra ett samlag, säger Einar Brekkan, överläkare i urologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Sjukdomen lik­nar Dupuytrens kontraktur, där bind­väv bildas längs med fingrarna, som kröker sig. Denna sjukdom kan behandlas med läkemedlet Xiapex, som nyligen godkändes inom EU.

Läkemedlet består av ett enzym som bryter ned kollagen, som bindväv till stor del består av. Preparatet injiceras i bindväven, som mjukas upp och därefter kan fingrarna rätas ut manuellt, genom att man drar i dem.

Nu pågår en internationell studie där Xiapex ska användas även för att räta ut kroknade penisar.

– Om det visar sig effektivt i detta sammanhang kan vi ha ett helt nytt läge när det gäller behandling av den här patient­gruppen, säger Einar Brekkan, ansvarig för den svenska delen av studien.

800 patienter ska ingå i studien och av dem rekryteras 30 från Göteborg, Uppsala och Karlshamn.

Läkemedlet ska injiceras i penisen åtta gånger under drygt fyra månader. Sedan ska penisen göras rak genom att den uppmjukade bindväven sträcks ut. Både detta och injektionerna kan göra ont.
Vid behandling av Dupuytrens kontraktur har Xiapex visat sig vara ett säkert behandlingsalternativ, enligt Einar Brekkan.

I dag är Peyronies en svår­behand­lad sjukdom. Det finns vissa läkemedelsbehandlingar, men de är, enligt Einar Brekkan, inte särskilt effektiva. Då återstår endast kirurgi, då vävnaden kortas även på den friska sidan av penisen, som då visserligen blir rak, men kortare.

– Många vill inte göra en sådan operation och då har vi ingen behandling att erbjuda, säger han.
Det är oklart hur vanlig Peyronies sjukdom egentligen är, men enligt uppskattningar drabbas runt 5 procent av alla män. De flesta är mellan 40 och 55 år.

– Det är inte alla som söker sjukvård för sin krokiga penis. Och om patienter står ut med eventuella smärtor och kan genomföra ett samlag så finns ingen anledning att behandla, säger Einar Brekkan.

Annika Lund
annika.lund.frilans@gmail.com

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev