Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Läkare anmäld efter omskärelse i skola

Publicerad: 16 mars 2017, 11:26

En läkare anmäls till Ivo efter upprepade operationer utan ordentlig bedövning.


Ämnen i artikeln:

Ivo

Anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är underskriven av två läkare vid ett akutsjukhus i sydvästra Sverige. Där framkommer att en åttaårig pojke i slutet av förra året sökt vård vid sjukhuset på grund av blödning i ett sår efter en omskärelse.

Omskärelsen ska, enligt anmälan, ha utförts i en sjukrummet på en skola. Efter det ska pojken haft en blödning och samme läkare ska då ha utfört en reoperation i samma lokaler. Pojken uppges ha haft ont vid båda operationerna.

De anmälande läkarna skriver att det är uppenbart att pojken inte haft en adekvat bedövning vid någon av operationerna och anser att ”det är anmärkningsvärt att man väljer att utföra en reoperation för blödning på en nyopererad patient i ett svårbedövat område på detta sätt”. De ställer sig frågande till om verksamheten vid skolan är tillåten och har även skrivit en avvikelserapport till skolans rektor.

Den anmälde läkarens omskärelser har vid flera tidigare tillfällen varit föremål för tillsyn. 2009 ställdes åtgärdskrav på hygienen och 2011 på bland annat en förbättrad uppföljning av komplikationer. I det senare fallet hade en rituell omskärelse utförts på en tre månaders pojke som sedan fick söka akut för blödningskomplikationer, även den omskärelsen hade utförts i skolhälsovårdens lokaler.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Ivo

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News