Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Läkare varnas för förhudsmiss

Publicerad: 10 oktober 2008, 13:07

Den läkare som sökte information från Wikipedia för att behandla en pojkes penis får en varning.


Av utredningen framgår att den aktuelle läkaren vid sin undersökning inte fann några tecken på infektion eller urinstämma, skriver Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Tillståndet var således inte akut, varför det var fel av läkaren att försöka anlägga en smärtsam bedövning lokalt i penis och därefter försöka vidga den långvariga och svårforcerade förträngningen med en peang.

Det onödiga och smärtsamma behandlingsförsöket kunde dessutom inte leda till någon längre tids förbättring av tillståndet, skriver HSAN.

Läkaren får därför en varning.

Det var i juni i år som pojken kom till den privata Cityakuten Närakuten Barn vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna tillsammans med sin pappa och sökte hjälp på grund av en avancerad förhudsförträngning.

Enligt pappan konstaterade läkaren att hans son led av en förträngning och började sedan söka på internet efter hur man behandlar denna åkomma. Bland annat googlade han tillståndet och sökte information i det allmänna uppslagsverket Wikipedia.

Läkaren tycker inte att han gjorde något fel och svarar bland annat att  Wikipedia är en av de bästa referenser för läkare på nätet för att fräscha upp samt uppdatera information .

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev