Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Landstingsråd självkritiskt till övergång till vårdval

Publicerad: 7 oktober 2016, 13:26

Marie Ljungberg Schött (M), landstingsråd i Stockholms län.

Övergången till vårdval urologi i Stockholm borde ha varit mjukare, tycker ansvarigt landstingsråd Marie Ljungberg Schött (M).


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingVårdval

Kostnaderna för tidigare införda vårdval i Stockholms läns landsting har skenat. Enligt en kartläggning som Svenska Dagbladet gjorde i våras hade kostnaderna för de flesta av vårdvalen ökat med mellan 50 och 100 procent, mot en genomsnittlig kostnadsökning inom sjukvården på 4,1 procent.

– Vi vill inte att det ska hända fler gånger. Med urologi vill vi vara tydliga från början, säger Marie Ljungberg Schött (M), landstingsråd med ansvar för vårdvalen.

Kruxet är dock att bara en mottagning har ansökt om vårdvalet och det ska träda i kraft i november. Övriga 16 privata vårdföretag med avtal har inte gjort det, med hänvisning till att ersättningarna är för låga. Marie Ljungberg Schött hänvisar fortfarande till att förvaltningen anser att man räknat rätt när man bestämt ersättningsnivåer för det nya urologivårdvalet, och säger att det är upp till förvaltningen att sköta förhandlingen med de privata aktörerna. Men på en punkt hon medger hon en miss:

– Vi kanske skulle ha låtit det bli en mjukare övergång och inte låtit de befintliga avtalen löpa ut direkt när vårdvalet tar vid. Nu kan vi inte förlänga avtalen, enligt lagen om offentlig upphandling.

Vårdvalet införs i november och mottagningarnas avtal går ut vid nyår. Marie Ljungberg Schött tycker inte att det var ett misstag att införa vårdvalet, och tror fortfarande på att fler mottagningar kommer att ansluta sig.

– Vi har en aktör som är ganska stor som har anslutit sig. Då får andra se att det går. Detta vårdval förutsätter att man arbetar på andra sätt, att sjuksköterskor får mer avancerade arbetsuppgifter och att andra gör saker som sjuksköterskorna tidigare hade gjort.

Oppositionslandstingsråd Dag Larsson (S) tycker däremot att det var ”ideologiskt förblindat” att införa vårdval urologi.

– Ett av de tyngsta argumenten för att införa vårdval är ju att man flyttar ut vård från sjukhusen. Här är det redan befintliga öppenvårdsmottagningar som ligger utanför sjukhusen. Man riskerar bara att slå sönder en fungerande samverkan, och att få ett ojämlikt vårdutbud eftersom man inte kan välja var mottagningarna ska ligga.

Han tror inte att det kommer skjutas till mer pengar för att få in fler aktörer i vårdvalet.

– Hälso- och sjukvårdsnämnden har redan ett prognostiserat underskott på en kvarts miljard.

Relaterat material

Vårdval urologi i Stockholm på väg att haverera

SLL ser över ersättningarna för vårdval urologi

Chef på urologen: ”Det blir kaos”

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev