Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Lång hormonbehandling var mer effektivt mot cancer i prostata

Publicerad: 11 juni 2009, 10:34

Behandling med läkemedel som hämmar produktion av manligt könshormon bör ges under lång tid för att förbättra chanserna till överlevnad vid lokalt avancerad prostatacancer.


Så kallade GnRH-analoger, som hämmar produktionen av det manliga könshormonet testosteron, bromsar tumörtillväxt vid prostatacancer.

Men sådan medicinering som pågår under lång tid försämrar livskvaliteten och medför ökade risker för hjärtinfarkt, frakturer och det metabola syndromet.

Nu har forskare, från bland annat Frankrike, undersökt om en kortare behandling med GnRH-analoger i kombination med strålning kan ge samma effekt som den långvariga terapin.

I studien ingick 970 patienter med lokalt avancerad prostatacancer som hade strålbehandlats och fått hormonbehandling med en GnRH-analog och en så kallad antiandrogen i sex månader. De lottades till att antingen upphöra med medicineringen eller få behandling i ytterligare två och ett halvt år med en GnRH-analog.

Efter i median 6,4 år var den prostatarelaterade dödligheten bland patienterna som fått korttidsbehandling 9,7 procent, jämfört med 6,0 procent bland patienterna som fått långtidsbehandling.

Den totala dödligheten mätt vid fem år var 19,0 procent respektive 15,2 procent.

Forskarna påpekar att resultaten kanske inte gäller alla män med lokalt avancerad prostatacancer eftersom de flesta patienter i studien hade stora tumörer som inbegrep båda loberna av körteln, så kallade T2c-tumörer eller allvarligare.

För män som har lokalt avancerad prostatacancer av typen T2c eller allvarligare rekommenderar forskarna långtidsbehandling med GnRH-analog i kombination med strålterapi.

Studien är publicerad i dagens utgåva av New England Journal of Medicine.

Läs abstract till studien:

New England Journal of Medicine, 2009; 360: 2516–2527

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev