Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Laser skonsam behandling för tumör i urinväg

Publicerad: 7 oktober 2009, 13:29

Med laser kan man behandla tumörer i njurbäckenets och urinledarens slemhinnor – utan att njuren behöver tas bort. Nu vill urologen Marianne Brehmer att fler patienter får tillgång till metoden.


Med rätt handlag, en laserfiber och ett uretäroskop som förs in genom urinröret kan njurarna räddas hos vissa patienter med cancer i de övre urinvägarnas slemhinnor. Men metoden är än så länge förhållandevis okänd i sjukvården. Den vanligaste åtgärden är i stället radikaloperation, det vill säga att njuren och urinledaren tas bort på den angripna sidan.

– För de patienter som endast har en njure eller nedsatt njurfunktion är det en enorm fördel att i stället behandlas med laser, eftersom de slipper att bli beroende av hemodialys tre gånger i veckan resten av livet, säger Marianne Brehmer, överläkare på urologiska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Sedan slutet av år 2005 har hon laserbehandlat runt 25 patienter som drabbats av cancer i njurbäckenets eller urinledarens slemhinneceller. Åldern har varit 35 till 96 år.

Enligt Marianne Brehmer har samtliga ingrepp hittills gått bra. Fem av patienterna har fått återfall, men har då kunnat behandlas med en ny omgång laser. Alla har kvar sin njurfunktion och kan leva sitt liv som tidigare.

Nu tycker hon att det är dags att göra tekniken mer känd, så att fler patienter kan få glädje av den.

– Vårt material är visserligen litet, men jag tycker att resultaten är mycket lovande. Vi ser gärna att kliniker ute i landet remitterar patienter till oss för eventuell laserbehandling, säger Marianne Brehmer.
Det är främst låggradiga tumörer som inte hunnit växa sig för stora som går att bränna bort med laser.

Men i vissa fall har hon i samråd med patienten valt att även behandla allvarligare fall.

– Om patienten bara har en njure, eller har andra sjukdomar som gör att en operation blir för påfrestande, så har vi använt laser även på riktigt stora tumörer. Och det har gått bra, säger Marianne Brehmer.

Den 0,3 mm tunna laserfibern förs på plats med hjälp av ett uretäroskop och själva ingreppet, som görs under narkos eller ryggbedövning, tar ungefär en timme. Patienten kan gå hem nästa dag

– Under det första året efter behandlingen tittar vi sedan upp i de övre urinvägarna var tredje månad. För precis som vid blåscancer är det relativt stor risk för återfall, säger Marianne Brehmer.

Per-Anders Abrahamsson, professor och verksamhetschef på urologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Mas, har liknande positiva erfarenheter av lasermetoden.

– I rätt händer och med rätt urval av patienter så är det en utmärkt teknik. Men jag tror inte att den ska spridas till mer än tre ställen i olika delar av landet för att volymerna ska bli tillräckliga, säger han.

Marianne brehmer framhåller att det finns mycket att göra även när det gäller diagnostisering av cancer i övre urinvägarnas slemhinnor. Normalt görs datortomografi, men det anser hon inte vara tillräckligt. Vid symtom, till exempel blod i urinen som inte beror på blåscancer, bör patienten även undersökas med uretäroskop, eftersom det ger möjlighet att ta vävnadsprover och inspektera urinvägarna med egna ögon.

– Med datortomografi hittar man ibland förändringar som inte är cancer och då händer det att friska njurar opereras bort i onödan. Ibland är cancerförändringarna i stället så små att de inte syns på röntgenbilderna, vilket leder till att patienterna inte erbjuds rätt behandling i tid, säger Marianne Brehmer.

I Sverige drabbas runt 200 personer om året av cancer i de övre urinvägarna.

Jörn Spolander

Fotnot: Artikeln är en längre version av en text som publicerades i Dagens Medicins tematidning om cancer den 7 oktober 2009.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev