Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Ledtrådar till manligt smärttillstånd

Publicerad: 30 november 2012, 14:49

Ju mer besvär män hade med kronisk bäcksmärta desto mindre grå substans hade de i ett särskilt område i hjärnan, enligt en ny studie i Journal of Urology.


Vid kronisk bäckensmärta, eller kronisk prostatit, är det vanligt med smärta i ryggslutet och underlivet. Smärtorna kan stråla ut mot lårens insidor och ut i pungen och penis.

Vilka mekanismer som är inblandade i uppkomsten av det här syndromet är långt ifrån utredda och det är bakgrunden till en ny studie av schweiziska forskare.

De undersökte 20 patienter med magnetkamera för att ta reda på vilka eventuella förändringar i hjärnan som är kopplade till upplevelsen av smärtan.

Deras slutsats är patienterna hade en minskad volym av grå substans i området främre cingulum i hjärnbarken, jämfört med friska jämngamla kontrollpersoner.

Minskningen var kopplad till svårighetsgraden på patienternas symptom.

Enligt forskarna är främre cingulum inblandad i bearbetning av smärta och centrala smärtmekanismer skulle därför kunna bli måltavla för nya typer av behandlingar mot bäckensmärta. Dagens etablerade behandlingar med perifert verkande alfablockerande läkemedel och värktabletter är ofta otillräckliga, skriver forskarna.

Läs hela origialstudien:

Livio Mordasini med flera. Chronic Pelvic Pain Syndrome in Men is Associated with Reduction of Relative Gray Matter Volume in the Anterior Cingulate Cortex Compared to Healthy Controls. Journal of Urology 2012; 188: 2233–2237.

Relaterat material

Kyla gör manlig smärta  större

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev