Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Lovande resultat för cellgift och strålning vid blåscancer

Publicerad: 25 april 2012, 09:47

Patienter med cancer i urinblåsan fick lägre risk för återfall om strålbehandling kombinerades med cellgift, visar en ny studie i New England Journal of Medicine.


Att operera bort urinblåsan är det vanligaste sättet att behandla blåscancer där tumören vuxit in i eller genom blåsväggen, så kallad muskelinvasiv cancer.

Men för en del patienter är strålning att föredra, antingen för att de vill ha kvar sin urinblåsa eller för att de anses för sjuka för att klara av en operation.

En ny randomiserad studie från Storbritanninen visar nu att effekten av strålbehandlingen kan ökas om den kombineras med cellgifterna fluorouracil och mitomycin C.

Efter två år hade 67 procent av patienterna klarat sig utan återfall bland dem som fått kombinationsbehandling, jämfört med 54 procent av dem som enbart fått strålning.

Femårsöverlevnaden var 48 respektive 35 procent.

Samtidigt skiljde sig inte förekomsten av biverkningar mellan grupperna.

Enligt forskarna står sig resultaten bra också jämfört med kirurgi. De anser därför att strålning tillsammans med cellgift i ökad utsträckning kan komma att övervägas i stället för kirurgi, i synnerhet hos patienter med hög risk för komplikationer av kirurgi.

Resultaten i studien baseras på uppföljning av totalt 360 patienter som lottats till behandling med endera metoden.

I Sverige drabbas cirka 2 000 patienter årligen av blåscancer. Runt en tredjedel av fallen är muskelinvasiv cancer.

Läs abstract till studien:

Nicholas D James med flera. Radiotherapy with or without Chemotherapy in Muscle-Invasive Bladder Cancer. New England Journal of Medicine 2012; 366: 1477–1488.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev