onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Lovande resultat för ny medicin mot prostatacancer

Publicerad: 14 april 2010, 23:01

Ett nytt läkemedel mot prostatacancer visar tecken på att kunna krympa tumörer, enligt en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Substansen MDV3100 har pekats ut som en lovande läkemedelskandidat mot prostatacancer, se Dagens Medicin 23/09.

I en undersökning som nu publiceras online av tidskriften Lancet har preparatet testats vid fem centra i USA.

140 patienter med metastaserande prostatacancer som inte längre svarade på konventionell hormonbehandling ingick i undersökningen. Huvudsyftet var att undersöka det nya läkemedlets säkerhet och att ta reda på maximal tolererbar dos.

Patienterna delades in i olika grupper som fick olika doser av läkemedlet.

Vid samtliga givna doser sågs antitumorala effekter. Bland annat sjönk nivån av prostataspecifikt antigen, PSA, med minst 50 procent hos 78 patienter, vilket motsvarar 56 procent av deltagarna. PSA är en markör för prostatacancer.

Den vanligaste allvarliga biverkningen var utmattning, vilket drabbade 11 procent av deltagarna. Biverkningen var dosberoende och gick i de flesta fallen över när dosen sänktes.

Nu pågår fas 3-studier för att pröva om MV3100 förlänger överlevnaden.

Prostatatumörer är beroende av manligt könshormon. I dag används därför behandling som blockerar receptorer för testosteron eller som på annat sätt stryper tillförseln av hormonet, men efter ett tag blir celler resistenta mot behandlingen. Även det nya läkemedlet är utformat för att blockera testosteron, men det sker på ett annorlunda sätt och effekten av substansen verkar skilja sig från tidigare behandling.

Ytterligare en substans, abirateron, mot metastaserande prostatacancer som inte svarar på dagens behandling prövas i fas tre. Även denna substans är designad för att blockera testosteron.

Studien kommenteras i Lancet av läkarna William Dahut och Ravi Madan vid National Cancer Institute i USA. De skriver att   studien ett viktigt steg för att föra vetenskapen om behandling av prostatacancer framåt.

Läs abstract:

Lancet, publicerad online den 15 april 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev