Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Lyckat resultat av transplanterad penis

Publicerad: 21 augusti 2017, 11:11

Schematisk bild över hur transplantationen gick till.

Två år efter att en sydafrikansk man fick en ny penis från en donator fungerar det nya organet bra – både sett till urinering och sexuell funktion. Det rapporterar läkare i tidskriften Lancet.


Det handlar om en man som vid 18 års ålder fick sin penis amputerad på grund av kallbrand efter en misslyckad rituell omskärelse. Tre år senare valdes han ut som en lämplig första patient i ett pågående projekt att transplantera penisar från döda donatorer vid ett universitetssjukhus i Kapstaden.

Enligt läkarna bakom transplantationen blev mannen den andra patienten i världen att genomgå en sådan operation. Den första transplantationen genomfördes redan år 2005 i Kina, men transplantatet fick där tas bort på grund av psykologiska reaktioner hos donatorns fru.

I det nu aktuella fallet i Sydafrika kom det nya organet från en hjärndöd 36-årig man. Operationen tog nio timmar och patienten kunde skrivas ut efter en månad. En vecka senare rapporterade han ett första tillfredsställande samlag – trots att läkarna rått honom att vara avhållsam i minst tre månader.

Efter två år konstaterar läkarna att mannen fått tillbaka alla fysiologiska funktioner, i sin nya penis, som känsel och förmåga till erektion, ejakulation och att urinera. Patienten uppges vara mycket nöjd med resultatet.

Vissa problem har dock uppstått på vägen, som en blodpropp och nekros av hudvävnad i samband med operationen och en senare svampinfektion. Men på hela taget är alltså resultaten bra utan några stora komplikationer, anser hans läkare.

De skriver: ”Fallet ger hopp till patienter med svåra skador på sitt könsorgan och som ofta lider i det tysta för att de är allt för generade att tala om det.”

Samtidigt manar läkarna till försiktighet då ingreppet kräver livslång behandling med immundämpande läkemedel för att hindra avstötning.

Bakom operationen står ett lag av sjukvårdspersonal ledd av urologen André van der Merwe vid Stellenbosch University och Tygerberg Academic Hospital, bägge i Kapstaden.

Efter att transplantationen har genomförts har ytterligare två liknande operationer gjorts, en i Sydafrika och en i USA.

Läs abstract hos Lancet:

André van der Merwe med flera. Penile allotransplantation for penis amputation following ritual circumcision: a case report with 24 months of follow-up. Lancet, publicerad online den 17 augusti 2017. DOI: 10.1016/S0140-6736(17)31807-X

Relaterat material

Läkare varnar för penisförstoring

Behandling av böjd penis godkänns

Implantat bra i äldre penis

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News