Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Man i utsatt område dör oftare i cancer

Publicerad: 1 december 2011, 09:53

Män med prostatacancer löper ökad risk att dö om de bor i ett socialt utsatt område - även om de själva är rika. Det visar en stor svensk studie.


Att fattiga personer har sämre chans att överleva cancer har tidigare forskning visat. Men nu har en ny studie från Lunds universitet gått till botten med hur själva bostadsområdet påverkar risken att män med prostatacancer avlider av sin sjukdom.

  Vad vi vet är detta första gången man tittat på hur bostadsområdets struktur påverkar chanserna att överleva, säger Kristina Sundquist, professor vid centrum för primärvårdsforskning vid Lunds universitet, och en av forskarna.

Studien omfattar alla svenska män i åldrarna 25-74 år som diagnostiserades med prostatacancer åren 1990-2008, enligt nationella cancerregistret.

Forskarna delade upp boendeområdena i tre olika grupper   utsatt, medel och välbärgat - genom att vikta samman en rad faktorer hos dem som bor där, till exempel inkomst, utbildningsnivå, arbetslöshet och andelen socialbidragstagare.

Deltagarna följdes upp i dödsorsaksregistret, och för att få fram boendeområdets betydelse justerades resultaten med hänsyn till olika socioekonomiska faktorer hos männen, bland annat civilstånd, inkomst, utbildning och födelse-land.

Det visade sig då att risken att dö av sin prostatacancer var 25 procent högre för män som bodde i ett utsatt område än för män som bodde i ett välbärgat. Varför det är så ger studien inget svar på.

  Men man kan tänka sig att det finns en stressfaktor med att bo i utsatta områden. Till exempel på grund av att brottsligheten är högre och att det finns ett lågt socialt kapital; att människor känner sig som främlingar för varandra. Man vet att sådan stress påverkar inflammatoriska och andra processer i kroppen som är kopplade till cancer, säger Kristina Sundquist.

Resultaten går tvärs emot vad som gäller för insjuknande i prostatacancer, där risken är högre hos rika män än hos fattiga.

  Det beror troligen på en överdiagnostik bland rika män, som är bättre på att gå och kolla sig.

Forskarna undersökte även hur individuella faktorer påverkade överlevnadschanserna och såg att låginkomsttagare, lågutbildade och ensamstående hade ökad risk att dö av sin prostatacancer.

 Studien har inte kontrollerat i vilket sjukdomsstadium männen fått sin diagnos. Men Kristina Sundquist tror att de som bodde i utsatta områden kan ha sökt vård senare för sin sjukdom och att det bidragit till den högre dödligheten. Hon tycker därför att studien pekar på att primärvården i de utsatta områdena måste stärkas.

  Det är den lokala vården som gör att en cancer kan upptäckas tidigare. Och när man väl blivit sjuk tar sjukhusen hand om cancersjukdomen, men vårdcentralerna tar hand om resten av patienten och ser till att exempelvis hjärta och lungor är i bra skick, vilket behövs för att kunna bekämpa cancern.

Studien är publicerad i tidskriften Prostate Cancer and Prostatic Diseases.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev