Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Män med cancer får vänta för länge

Publicerad: 1 december 2011, 10:03

Cancerpatienter får vänta alldeles för länge på behandling, visar nya siffror. Varannan man med prostatacancer med hög risk får vänta mer än ett halvår.


- Skrämmande. Vi gör ett dåligt jobb, säger urologen Ola Bratt.

Det är första gången som Socialstyrelsen har tagit fram statistik över väntetider från att remissen utfärdas till att behandlingen startar för de tio vanligaste cancersjukdomarna.

- Det visar att cancervården har oacceptabla väntetider i många avseenden. Det finns väldigt stora regionala skillnader, och även slående skillnader mellan tumörgrupperna. Man kan fråga sig om detta är förenligt med god vård, säger myndighetens generaldirektör Lars-Erik Holm.

En av diagnoserna som sticker ut är prostatacancer.

Snabba insatser är avgörande för att hejda spridning hos män med lokaliserad prostatacancer med hög risk. Trots det dröjde det mer än sex månader innan behandlingen kom igång för hälften av dessa patienter.

- Att väntetiderna skulle vara långa var väntat - men inte att de skulle vara ett halvår hos patienter med en cancer som dödar, och som vi potentiellt kan bota. Det är fullkomligt oacceptabelt, säger Ola Bratt, chef för urologin vid Helsingborgs lasarett.

Väntan var även lång för män med prostatacancer av intermediär risk, där hälften fick vänta från remiss till behandling mer än 205 dagar, nästan sju månader. Hos dessa män växer tumören långsamt, varför snabb behandlingsstart inte är lika avgörande.

  Ändå är det väldigt viktigt att det inte dröjer så här länge. Även i denna grupp kan snabb behandling öka chanserna till bot hos vissa, säger Ola Bratt, och konstaterar att väntan även är psykologiskt påfrestande.

För denna riskgrupp redovisas även väntetider för respektive landsting, som varierade stort   från i median drygt fyra månader i Sörmland, till nästan tio månader i Gävleborg.

- Jag tycker inget landsting får godkänt. Det kanske inte ska gå snabbare än tre månader med tanke på de utredningar som behövs i denna grupp. Men bortåt fem sex månader är verkligen illa, säger Ola Bratt, som tycker att statistiken måste bli ett uppvaknande för prostatacancervården i hela landet.

- Detta är första gången vi får siffror på den totala väntetiden, vilket är det som räknas för patienten. Nu måste det till kraftinsatser för att skynda på handläggningarna.

Möjliga orsaker till att det dröjer så länge kan vara brist på urologer och patologer. Men även att det inte finns några uppsatta mål för väntetider, som det gör vid bröstcancer, tror Ola Bratt.

Han får medhåll av Lars-Erik Holm, som anser att vården bör formulera tydliga mål för väntetiderna för samtliga cancerdiagnoser. Lars-Erik Holm betonar också att varje landsting nu måste analysera varför deras väntetider ser ut som de gör, både skillnader jämfört med andra landsting och mellan olika tumörtyper inom landstinget.

- Man måste fundera på vad de som ligger bra till gör och lära av dem. Jag är helt övertygad om att patienterna inte tycker att detta är acceptabelt.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev