Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Medel mot kärlnybildning tros kunna bromsa prostatacancer

Publicerad: 1 oktober 2009, 11:19

Ett nytt läkemedel mot metastaserad prostatacancer visade positiva resultat i en tidig klinisk prövning.


Ett nytt läkemedel, tasquinimod, som hämmar kärlnybildning, har prövats i en svensk studie som är förpublicerad i tidskriften British Journal of Cancer.

I studien inkluderades 32 patienter, varav 21 medverkade i hela undersökningen. Samtliga patienter hade prostatacancer som inte svarade på hormonbehandling, och ingen av dem hade fått cellgifter. Undersökningen syftade främst till att pröva medlets säkerhet. Patienterna behandlades i median under 43 veckor.

Blodbrist, illamående och utmattning var några av de biverkningar som förekom. I studien röntgenundersöktes 15 av patienterna varannan månad. Bland dessa återfanns nya skelettmetastaser endast hos tre patienter, vilket ses som ett positivt fynd.  Hos två av patienterna sjönk PSA-värdet med minst 50 procent och mediantiden till PSA-progression var 19 veckor.

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att tasquinimod verkar vara säkert för långtidsadministrering. De anser att resultaten indikerar att medlet kan skjuta upp sjukdomens utveckling.

Studien är utförd av bland andra Jan-Erik Damber, Sahlgrenska akademin i Göteborg, och Ola Bratt, Lunds universitet.

Läs abstract:

British Journal of Cancer, förpublicerad online

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev