Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Urologi

Mer positiva tongångar om PSA-test i ny broschyr

Publicerad: 6 maj 2010, 11:11

Socialstyrelsen har uppdaterat sin informationsbroschyr om PSA-test. Nu nämns att PSA-test kan förebygga död i prostatacancer.


För tre år sedan gav Socialstyrelsen ut en informationsbroschyr riktad till män som funderar på att göra PSA-test för att upptäcka eventuell prostatacancer i tidigt skede.

När en stor screeningstudie i mars 2009 visat att regelbunden PSA-testning kan minska dödligheten i prostatacancer med 20 procent, höjdes röster för att Socialstyrelsen borde ge vägledning hur de nya fynden skulle tolkas, se Dagens Medicins pappersutgåva nr 20/09.

Sedan i somras har Socialstyrelsens experter arbetat med en uppdatering av den officiella informationsbroschyren. Olika förseningar har gjort att denna först i går, onsdag, blev publicerad på myndighetens hemsida.

I den nya versionen har man bland annat tagit bort en del upprepningar  av nackdelarna med PSA-test, som att testet kan leda till överbehandling  av prostatacancer. Man har också lagt till information om att  PSA-screening kan minska dödligheten i sjukdomen.

För- och nackdelar med PSA-test lyfts därmed fram på ett klarare sätt.

– På så sätt hoppas vi att mannens beslut om att göra eller inte göra testet fattas på tydliga grunder, oavsett vilket beslutet blir, säger Ola Bratt, docent och överläkare på Helsingborgs lasarett, i ett pressmeddelande på Socialstyrelsens hemsida.

Han har varit medicinskt sakkunnig vid framtagandet av broschyren.

Läs mer om den nya broschyren i Dagens Medicins pappersutgåva nr 41/09.

Läs broschyren:

”Om PSA-prov för att kunna upptäcka prostatacancer i ett tidigt skede – fördelar och nackdelar” (i PDF-format)

Relaterat material

PSA-screening minskade dödlighet i prostatacancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev