Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Metoder mot prostatacancer påverkade livskvalitet olika

Publicerad: 10 juni 2009, 09:46

Metoder mot prostatacancer påverkade livskvalitet olika

Foto: Foto: Photos.com

Livskvaliteten blir ofta lidande för män som genomgår behandling mot prostatacancer – men olika behandlingar påverkar livet på olika sätt.


Det visar en studie av forskare från bland annat UCLA i Los Angeles, USA. De har följt upp män som genomgått behandling mot lokaliserad prostatacancer under två år efter behandlingen.

De 475 män som deltagit i studien fick besvara en enkät före behandlingen och sedan ytterligare elva enkäter under de följande 48 månaderna.

En stor del av männen påverkades i sin livskvalitet efter operationen. Men valet av behandlingsmetod visade sig spela in när det gällde vilken form av påverkan det rörde sig om.

Det var till exempel betydligt vanligare med urininkontinens bland män som genomgått prostatektomi, då hela prostata och delar av urinröret tas bort, än bland dem som genomgått strålningsterapi i form av brachyterapi eller extern strålningsbehandling. Däremot var det vanligare att män som genomgått någon form av strålningsterapi hade problem med tarmarna än de som blivit behandlade med prostatektomi.

Sexuell dysfunktion, däremot, drabbade de flesta oavsett behandling. De som genomgått prostatektomi hade dock sämst prognos när det gällde att återfå sin sexuella funktion efter behandling.

Forskarna anser att deras resultat kan användas när läkare ska välja den lämpligaste behandlingsformen för patienter med prostatacancer.

Studien publiceras online i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

Läs abstract:

Journal of the National Cancer institute, publicerad online den 9 juni

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev