Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Ny algoritm kan halvera antalet prostatabiopsier

Publicerad: 5 juni 2016, 08:05

Henrik Grönberg

Foto: Carl-Magnus Hake

Det omtalade testet STHLM3 för tidig upptäckt av prostatacancer har potential att drastiskt minska antalet prostatabiopsier om det infördes i klinisk praxis i Stockholm. Det visar en ny studie.


Ämnen i artikeln:

ProstatacancerASCO

– Vi blev förvånade över att effekten var så stor. Eftersom delar av testet egentligen redan ska ingå vid PSA-test trodde vi att effekten skulle bli lägre. Men det visar sig att dagens PSA-testning görs på ett mycket ineffektivt sätt, vilket gör att det finns en större potential till förbättring än vi trodde, säger Henrik Grönberg, professor i cancerepidemiologi vid Karolinska institutet och ansvarig för studien.

I november 2015 väckte andra resultat för STHLM3-testet stor uppmärksamhet i medier runt om i världen. Henrik Grönberg och kollegor visade då i en studie att användning av flera olika prostatarelaterade variabler kan förbättra prestandan av traditionellt PSA-test. Det gjorde att färre personer behövde biopseras för att hitta en fastställd mängd prostatacancer av medelhög och hög risk.

STHLM3-testet tar förutom PSA-värdet också hänsyn till bland annat prostatavolym, huruvida man kan känna en misstänkt prostatatumör och så kallad PSA-kvot, plus ytterligare biokemiska variabler.

Men då en del av dessa mätningar egentligen alltså redan ska ingå när man fattar beslut om eventuell prostatabiopsi efter PSA-test, ställde sig vissa experter frågande till hur stor effekt det nya testet egentligen har.

Om man får tro de nya resultaten kan den skepsisen vara obefogad. I de aktuella resultaten analyserade Henrik Grönberg och hans kollegor hur det nya testet skulle kunna förbättra prostatadiagnostiken baserad på över 73 000 PSA-prov som gjordes i Stockholms läns landsting år 2011.

STHLM3-testet visade sig då minska antalet biopsier med 55 procent och antalet diagnostiserade lågrisktumörer med 26 procent, med bibehållen förmåga att diagnostisera cancer med medelhög eller hög risk.

– De ”fel” som dagens läkare främst gör och som STHLM3-testet kan bidra till att rätta till är att minska antalet ombiopseringar av redan biopserade män samt att hjälpa läkare att tolka begreppet PSA-kvot, säger Henrik Grönberg.

Resultaten i studien är intressanta, anser Ola Bratt, som är urolog och Socialstyrelsens expert på prostatacancerdiagnostik.

– Studien visar att STHLM3-modellen är mer effektiv än nuvarande praxis för PSA-testning och biopsering i Stockholm. Men man skulle vilja veta hur långt vi skulle kunna komma genom att se till att de kliniska variablerna används på rätt sätt och att indikationer och teknik för biopsier följer nationella vårdprogrammet, säger han.

På den frågan svarar Henrik Grönberg:

– Svårt att uppskatta, men jag gissar att upp till hälften av effekten kan fås om man använder dagens information på ett optimalt sätt. Men det är svårt att få det att fungera i praktiken.

Läs abstract till studien:

Henrik Grönberg med flera. The Stockholm-3 (STHLM3) model to improve prostate cancer testing in men 50-69 years compared to current clinical practice. J Clin Oncol 34, 2016 (suppl; abstr 5050)

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

ProstatacancerASCO

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev