lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Ny möjlighet att förutsäga prostatacancerpatienters prognos

Publicerad: 11 oktober 2012, 07:02

Två olika genaktivitetsmönster kan visa ungefär hur länge en patient med kastraktionsresistent prostatacancer beräknas leva.


Överlevnaden hos patienter med långt gången prostatacancer som inte svarar på hormonbehandling, så kallad kastraktionsresistent prostatacancer, varierar mycket. Nu publicerar tidskriften Lancet Oncology två studier med resultat som kan göra det lättare att förutsäga prognosen för den här patientgruppen.

I den ena studien visar amerikanska forskare att ett speciellt mönster i en patients genaktivitet kan tyda på att cancern är av en aggressiv form. Patienter som testades positivt för mönstret hade en medelöverlevnad på knappt åtta månader jämfört med de övriga som levde i nästan tre år. I den andra studien som utförts i Storbritannien hittades ett liknande genetiskt mönster. Där var skillnaden i livslängd mellan de som testades positivt och inte nästan ett år. I båda fallen räcker det att ta ett blodprov för att få ett resultat.

Karina Dalsgaard Sørensen är läkare vid Århus universitetssjukhus i Danmark. Hon skriver i en kommentar till artiklarna att betydelsen i de nya fynden är svår att förutsäga eftersom de är de första i sitt slag. Därför behövs fler storskaliga studier. Att testerna är så enkla att utföra kan underlätta om de ska börja användas på klinikerna, skriver hon.

Läs abstract:

Robert W Ross och Matthew Galsky med flera. A whole-blood RNA transcript-based prognostic model in men with castration-resistant prostate cancer: a prospective study. The Lancet oncology. Published online den 9 oktober 2012. DOI: 10.1016/S1470-2045(12)70372-8

David Olmos, Daniel Brewer och Jeremy Clark med flera. Prognostic value of blood mRNA expression signatures in castration-resistant prostate cancer: a prospective, two-stage study. The Lancet oncology. Published online den 9 oktober 2012. DOI: 10.1016/S1470-2045(12)70263-2

KARIN ANDER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev