Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Nytt läkemedel bet på prostatacancer

Publicerad: 28 oktober 2015, 22:00

Nästan alla patienter med avancerad prostatacancer, där tumören hade defekt system för DNA-reparering, svarade på behandling med läkemedlet olaparib, enligt ny forskning i New England Journal of Medicine.


Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

(Texten är uppdaterad den 2 november 2015 med korrekt beskrivning av vilka patienter som svarade på behandlingen.)

Det är forskare i Storbritannien som följt 50 patienter som slutat svara på konventionell hormonbehandling, cytostatika och nyare typer av hormonläkemedel, en patientgrupp där behandlingsmöjligheterna i dag är mycket få.

Forskarna undersökte effekten av den så kallade Parp-hämmaren olaparib, som är verksamt i tumörer där mutationer satt cellmaskineriet för DNA-reparering är ur funktion.

I hela patientgruppen svarade 16 av 49 deltagare som kunde utvärderas på behandlingen med olaparib med krympta tumörer. Men effekten tycktes nästan bara gälla de tumörer som hade defekt DNA-reparering. 14 av de 16 patienterna som svarade på behandlingen hade sådan defekter, konstaterar forskarna.

Framtida studier får visa om läkemedlet ger någon överlevnadsvinst.

I dag finns inga prostatacancerläkemedel som är speciellt riktade mot tumörer med speciella mutationer. Andelen patienter vars tumörer har defekt DNA-reparering utgör runt 25 till 30 procent av den totala gruppen av patienter vars prostatacancer slutat svara på konventionell hormonbehandling.

Olaparib är i dag godkänt under namnet Lynparza vid bland annat behandling av vissa former av äggstockscancer.

Studien finansierades av bland andra Cancer Research UK.

Läs abstract till studien:

Joaquin Mate med flera. DNA-Repair Defects and Olaparib in Metastatic Prostate Cancer. New England Journal of Medicine 2015; 373: 1 697–1 708.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev