Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Omdiskuterat manligt klimakterium får definition

Publicerad: 16 juni 2010, 21:00

Baserad på en ny studie har forskare nu gjort en definition på åldersrelaterad testosteronbrist. Enligt studien är det endast 2 procent av medelålders och äldre män som är drabbade.


Med stigande ålder kan män få lägre nivåer av det manliga könshormonet testosteron, vilket i sin tur kopplats ihop med olika symtom som impotens och trötthet. Det har dock varit omdiskuterat vilka kriterier som ska gälla för sådan åldersrelaterad testosteronbrist, eller på engelska late onset hypogonadism          –  ibland populärt kallat "det manliga klimakteriet".

Det är bakgrunden till en ny studie som i dag, torsdag, publiceras i New England Journal of Medicine.

Forskarna mätte testosteronnivån för nästan 3 400 män mellan 40 och 79 år. Männen fick också svara på frågor om sin sexuella, psykiska och fysiska hälsa. Avsikten var att finna ett samband mellan vissa symtom och låga nivåer av testosteron.

Av totalt 32 symtom som misstänktes vara associerade med låga nivåer av manligt könshormon var det endast nio som verkligen kunde knytas till lågt testosteron, till exempel nedstämdhet och dålig fysisk ork. Tydligast samband fanns till de tre sexuella symtomen: svag morgonerektion, liten sexuell lust och impotens.

Enligt studieförfattarna kan åldersrelaterad testosteronbrist definieras av dessa tre sexuella symtomen i kombination med en total testosteronnivå under 11 nmol/l.

I studien var det totalt 2,1 procent av männen som uppfyllde de kriterierna.

Studien är utförd vid åtta europeiska centra. Från Sverige har Aleksander Giwercman, adjungerad professor vid Lunds universitet, deltagit.

Läs hela originalstudien:

New England Journal of Medicine, publicerad online 16 juni 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev