Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Omskärelse gav inte skydd

Publicerad: 7 oktober 2008, 20:54

Omskärelse tycks inte minska risken för hiv-infektion hos män som har sex med män, vilket tidigare har visat sig vara fallet med heterosexuella män.


Det visar en studie som presenteras i dag i tidskriften Jama. Ett forskarlag från Centers for Disease Control and Prevention i Alabama, USA, har i en metastudie kartlagt det vetenskapliga stödet för om det finns ett samband mellan omskärelse och minskad risk för hiv-infektion hos män som har sex med män. Tidigare forskning har nämligen visat att omskärelse minskar risken för män att infekteras med hiv vid heterosexuella samlag.

Forskarna identifierade 15 studier, som omfattade totalt 53 567 män, varav 52 procent var omskurna. De kunde inte finna någon signifikant skillnad i risken att smittas av hiv bland de män som var omskurna jämfört med dem som inte var det.

Däremot fanns det icke signifikanta tendenser till att omskurna män som hade analsex löpte mindre risk för hiv-infektion. Det visade sig också finnas en signifikant minskning i risken för smitta bland de omskurna männen i studier som utfördes innan bromsmediciner började användas.

En förklaring till det senare fyndet tror forskarna kan vara att hivsmittade som använder bromsmediciner tenderar att ta större risker i sitt sexliv, något som enligt forskarna är väl dokumenterat sedan tidigare.

Jama 2008; 300: 1674-1684

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev