Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Öppen kirurgi var lika bra som robotkirurgi

Publicerad: 24 april 2014, 11:10

Robotassisterad kirurgi av prostatacancer var kopplat till samma grad av komplikationer som öppen kirurgi, enligt en studie Journal of Clinical Oncology.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Forskare har analyserat tidiga resultat för 5 915 patienter som genomgått kirurgi för lokaliserad prostatacancer i USA.

Överlag var resultaten likartade bland de 41 procent av patienterna som opererats med konventionell öppen kirurgi, jämfört med de 59 procent som opererats med den nyare och omdiskuterade robottekniken.

Den sammantagna risken för komplikationer efter operationen var densamma i bägge grupper, liksom sannolikheten att kallas på återbesök.

Risken för komplikationer som drabbade urinvägar och könsorgan var dock högre bland dem som opererades med robot, liksom risken för komplikationer inom kategorin  diverse medicinska .

Däremot var sjukhusvistelsen något kortare för dem i robotgruppen och de behövde i lägre utsträckning blodtransfusioner under operationen.

De sammantagna kostnaderna var högre i robotgruppen.

Operationerna utfördes under perioden oktober 2008 till december 2009. Forskarna har inte undersökt eventuella skillnader i symtom av biverkningar mellan metoderna eller hur många patienter som botades med respektive metod.

I en ledarkommentar i tidskriften sägs att studien är väl genomförd men att den har vissa begränsningar, som att forskarna inte kontrollerat för patienternas kroppsmasseindex och vilka andra sjukdomar patienterna eventuellt hade.

Kommentarsförfattarna avslutar med att konstatera att resultaten inte pekar ut den ena tekniken som bättre än den andra. Patienter som ska opereras för prostatacancer bör därför inte välja mellan metoderna utan snarare försöka hitta en kirurg som expert på sin metod.

Läs abstract till studien:

Giorgio Gandaglia med flera. Comparative Effectiveness of Robot-Assisted and Open Radical Prostatectomy in the Postdissemination Era. Journal of Clinical Oncology, publicerad online den 14 april 2014. DOI: 10.1200/JCO.2013.53.5096

Relaterat material

Robothjälp verkar vara lite bättre

Studie ska ge svar om biverkningar

Oklar nytta – ändå blir robotarna fler

Robot inte bättre vid hysterektomi

Blekinge vill förhindra läkarflykt med robotköp

Operationsrobot blev förlustaffär

Fler operationsrobotar gagnar inte patienter och skattebetalare

Tarmcancer nästa för robot

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev