Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Osäkert om bilddiagnostik fungerar

Publicerad: 9 september 2014, 04:00

Vid prostatacancer använder vården i allt större utsträckning bildteknik för att bedöma spridning. Dessvärre saknar metoderna evidens, konstaterar SBU i en ny rapport.


– Det är anmärkningsvärt att landstingen använder sig av bildteknik så mycket utan att veta om det är bra eller dåligt. Det finns inga studier som visar hur det ligger till, säger Ove Andrén, urolog och ordförande i projektet på Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, till Dagens Medicin.

Magnetkamera, positronkamera och positronkamera i kombination med datortomografi vid prostatacancer, är de bildtekniker som SBU utvärderat. Metoderna används för att diagnostisera om cancern spridit sig utanför prostatakörteln liksom om den spridit sig till lymfkörtlarna.

Men evidensen är ytterst skral.

– Det är viktigt att både läkare och patienter är medvetna om att man inte vet om det här är effektiva metoder eller inte, så att de inte tror att de visar sanningen, säger Ove Andrén.

Det som behövs är mer forskning och bättre studier, anser SBU.

– Det är det viktigaste och det måste nog läggas på vården att göra de studierna för att patienterna ska få den hjälp de behöver. Vi måste ta reda på vad som är bra och dåligt, säger Ove Andrén.

De studier som finns är baserade på ”vad man haft i skafferiet”, som Ove Andrén uttrycker det.

– Det krävs prospektiva studier på väldefinierade patientgrupper. För nya mediciner ställs otroligt höga krav på studier men teknik kan man införa hur som helst. Det är en brist som gör att man inte har några kontrollsystem för tekniska innovationer.

För att dela in prostatacancer i stadier används traditionellt rektalpalpation, läkaren känner på prostatan via ändtarmen. Inte heller den metoden anses vara tillförlitlig och hänger på vem som utför den. För att undersöka om cancern spritt sig till lymfkörtlarna krävs traditionellt kirurgiska ingrepp.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform och den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken hos svenska män. Förutom att bildteknikerna inte är garanterat tillförlitliga och kan leda till felaktiga beslut angående behandling, är de också dyra och riskerar att ta pengar för andra patientgrupper utan att ens vara evidensgranskade, enligt SBU.

Läs SBU:s Alert-rapport här: Bilddiagnostik vid stadieindelning av prostatacancer

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev