Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Patienter slipper betala för Zytiga

Publicerad: 25 maj 2015, 06:00

Foto: Vincent Alessi/Janssen-Cilag

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att det omdiskuterade prostatacancerläkemedlet Zytiga ska ingå i förmånen. Därmed kan betydligt fler patienter än i dag få tillgång till läkemedlet.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


– Det är utomordentligt bra besked. Jag ser det som ett genombrott, säger Calle Waller, vice ordförande i Prostatacancerförbundet till Dagens Medicin.

Tidigare har TLV ansett att företaget Janssen begärt för högt pris på läkemedlet och därmed avslagit subvention. Patienter har dock kunnat få tillgång till Zytiga (abirateron) genom att företaget erbjudit en hemlig rabatt till landstingen. Men detta förfarande har bara gällt patienter med spridd sjukdom och som först fått pröva cytostatika.

Zytiga är också godkänt för användning före cytostatika. Sådan användning har patienter fått betala själv, 30 115 kronor för 30 dagars behandling, vilket framför allt slagit mot det stora antalet män med spridd sjukdom som inte tål cytostatika och då inte har några andra behandlingsmöjligheter.

Det nya beslutet från TLV innebär att även denna senare patientgrupp, runt 1 500 nya patienter årligen, får läkemedlet subventionerat.

– Det känns otroligt bra att vi får in Zytiga i förmånen och att fler patienter nu kan få tillgång till läkemedlet som både kan förlänga livet och bromsa sjukdomen, säger Jonathan Lind-Martinsson, enhetschef på TLV till Dagens Medicin.

En viktig anledning till beslutet är att Janssen gått med på att sänka priset till 26 292 kronor för 30 dagars användning.

– Det är en väsentlig sänkning, säger Jonathan Lind-Martinsson.

Viktigt för beslutet har också varit att företaget och landstingen, efter överläggningar inom ramen för TLV:s beslutsprocess, kommit överens om ett avtal för att hantera osäkerheter kring behandlingen. I det här fallet handlade det om riskdelningsavtal kring kostnaden för de patienter som inte får effekt samt för patienter som står på behandling under lång tid.

Vidare har landstingen och regionerna förberett gemensamma former för hur Zytiga ska införas och användas, vilket ska skapa bättre förutsättningar för en jämlik användning i hela landet.

Det var i maj 2012 som TLV avslog Janssens första begäran om att få subvention på Zytiga. Tre år senare får alltså läkemedlet till slut godkänt.

– Det har varit en oerhört lång och tung tid. Många döende män har vetat att de har funnits ett läkemedel som har kunnat hjälpa dem men som de inte har kunnat få. Men nu gläds jag med det nya beskedet, säger Calle Waller.

TLV:s beslut om subvention gäller från och med den 1 juni 2015.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev