lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Positiva läkare testar fler män

Publicerad: 25 april 2013, 08:54

Allmänläkares åsikt om PSA-test spelar stor roll för om de ordinerar testet till män utan känd prostatacancer, visar ny forskning.


Enligt Socialstyrelsens förslag till nya riktlinjer bör män som själva efterfrågar en hälsokontroll med PSA-test få det, efter att först ha fått information om tänkbara för- och nackdelar. Men frågan är kontroversiell. Testet kan medföra tidig upptäckt av prostatacancer, men det finns också en risk för överbehandling.

En ny studie tyder på att allmänläkares inställning till testet i sig, och om det är ett bra instrument för screening, har stor betydelse för om det ordineras.

I studien svarade 305 allmänläkare på ett formulär med frågor om vad som skulle påverka beslutet att ordinera PSA-test till män i olika åldersgrupper.

– Just läkarens attityder till testet var det enda som hade signifikant betydelse oavsett mannens ålder. Det är känt att attityder till olika koncept spelar roll för beteendet och det verkar stämma här också.

Det säger Afsaneh Roshanai, legitimerad psykolog samt forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet, som gjort studien.

Resultaten visar även att mannens oro och egen begäran om testet var viktiga för beslutet när det gällde män mellan 40 och 70 år.

I åldersgruppen över 60 år var det även avgörande om mannen till exempel visade sig ha en förstorad prostatakörtel.Enligt Afsaneh Roshanai tyder resultaten på att läkare behöver en fastare grund att stå på när de fattar beslut om att ordinera PSA-test.

– Det behövs evidensbaserade resultat så att läkare kan utgå från fakta och inte från sin egen inställning till om testet är bra eller inte.
Saknar fastställt program

Jonas Hugosson är professor och överläkare vid avdelningen för urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Han anser att screening av friska inte ska ligga på allmänläkare.

– Det finns inget fastställt program för hur screeningen ska gå till i primärvården, säger han.

– De som vill ta ett PSA-prov måste söka själva. En del får ta det medan andra uppmanas att låta bli och uppföljningen ser väldigt olika ut beroende på läkaren.

Jonas Hugosson tycker i stället att alla män med början i 50-årsåldern ska bjudas in till screening som sköts av speciella enheter.

– De som tycker att det verkar bra ska erbjudas regelbundenhet och ett organiserat program för uppföljning, säger han.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev