Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Prisas för bästa urologiartikel

Publicerad: 11 april 2014, 11:00

EAU 2014 En svensk trettioårsuppföljning av naturalförloppet vid prostatacancer var en av de bästa vetenskapliga studierna i tidskriften European Urology år 2013.


– Det är roligt att studien uppmärksammas igen. Jag tror vi får priset för att studien gett ett unikt perspektiv på hur prostatacancer utvecklas och att den banat väg för annan viktig forskning, säger Jan-Erik Johansson, professor och överläkare vid universitetssjukhuset Örebro och initiativtagare till studien.

Det var år 1977 som läkare vid urologkliniken på dåvarande regionsjukhuset i Örebro inledde en studie av 223 patienter med lokaliserad prostatacancer. Syftet var att ta reda på vilket förlopp sjukdomen har om den initialt inte behandlads med varken hormoner, kirurgi eller strålning.

Studien har fått stor uppmärksamhet och några uppföljningar har publicerats i Lancet och i Jama. Budskapet i studien är att ganska få av patienterna faktiskt dör i prostatacancer men att även tumörer som till en början verkar beskedliga kan visa sig vara dödliga.

Förra året publicerades så den sista uppföljningen i tidskriften European Urology. Då hade samtliga utom tre patienter dött. Totalt hade 17 procent av deltagarna avlidit i prostatacancer.

– Dödsfallen i prostatacancer skedde främst mellan 15 och 20 år efter att patienterna inkluderats i studien. Nu på slutet har vi sett en stabilisering av dödsfallen i sjukdomen. De blir inte fler och fler, säger Jan-Erik Johansson.

Priset som i dag, fredag, delas ut vid en ceremoni på Stockholmsmässan i Älvsjö gäller bästa artikel som författats av en yngre forskare. På Stockolmsmässan inleds i dag årets kongress för det europeiska urologisällskapet EAU.

Artikeln är uppdaterad den 11 april, kl 14.55, med korrekt information om vad det aktuella priset gällde.

Läs hela originalstudien:

Marcin Popiolek och Jennifer Rider med flera. Natural History of Early, Localized Prostate Cancer: A Final Report from Three Decades of Follow-up. European Urology, publicerad online den 1 mars 2013. DOI: 10.1016/j.eururo.2012.10.002

Relaterat material

Operation minskar risk för död i prostatacancer

Många prostatatumörer blev aggressiva efter 15 år

Svenska urologer närmar sig om prostatacancer

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev