Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Urologi

Prostatacancer och hormoner dubblade risk för blodpropp

Publicerad: 14 April 2010, 06:43

Män med prostatacancer har ökad risk för blodproppar i ben och lungor, enligt en stor studie av svenska män. Framför allt gäller det patienter som får hormonbehandling.


Ämnen i artikeln:

ProstatacancerLungemboli

Det är känt att cancerpatienter har en ökad risk för blodproppar, men hur sambandet med prostatacancer ser ut har inte tidigare studerats i detalj.

I den aktuella undersökningen som publiceras i dag i tidskriften Lancet Oncology ingår i princip alla svenska män som diagnostiserades med prostatacancer åren 1997 - 2007. Data har hämtats från Nationella prostatacancerregistret och Patientregistret.

Över 30 000 patienter fick behandling med hormonterapi och drygt 26 000 behandlades med kirurgi eller strålning i botande syfte. Övriga närmare 20 000 män gick på kontroller utan någon behandling.
 Totalt inträffade 1 881 fall av lungembolier eller proppar i benen, djupa ventromboser. Detta innebär en högre risk för prostatacancerpatienter än för friska män.

Patienter som fick hormonbehandling mot cancern hade 2,5 gånger ökad risk för djup ventrombos och fördubblad risk för lungemboli. Risken var något lägre vid behandling med antiandrogener, jämfört med annan hormonell behandling.

- Vi kan inte utesluta att risken beror på själva cancern, men vår slutsats är ändå att hormonbehandlingen bidrar, och det är bra att veta när man väljer behandling, säger Pär Stattin, professor vid Umeå universitet och en av forskarna bakom studien.

- Samtidigt är det viktigt att framhålla att för en patient med avancerad sjukdom överväger fördelarna med att bromsa cancern med hormonterapi vida risken för blodpropp. Men vi ser att hormonbehandling i tidiga stadier ökar, och är det en liten lokaliserad tumör ger den här studien ytterligare ett skäl att inte sätta in hormonbehandling vid den typen av prostatacancer, fortsätter han.

Läs abstract:

Lancet Oncology, publicerad online den 14 april 2010

Ämnen i artikeln:

ProstatacancerLungemboli

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev