söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

PSA-screening och bilddiagnostik hett på stor kongress

Publicerad: 11 april 2014, 08:00

Nya resultat från den stora europeiska PSA-screeningstudien och nya data på olika bilddiagnostiska metoder. Det blir några av höjdpunkterna på den stora urologikongressen EAU i Stockholm, enligt professor Per-Anders Abrahamsson.


Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


I dag, fredag, inleds kongressen för det Europeiska urologisällskapet EAU som i år hålls på Stockholmsmässan i Älvsjö. Runt 14 000 urologer väntas komma. Dagens Medicin fick en pratstund med Per Anders Abrahamsson, generalsekreterare för EAU.

Förra gången EAU hölls i Sverige, år 2009, presenterades resultat från den randomiserade studien ERSPC som för första gången visade att regelbundna PSA-tester minskar risken för död i prostatacancer. Vad blir höjdpunkten i år?

– Jag tror den blir på samma tema. Jonas Hugosson, som numera är principal investigator för ERSPC, kommer att presentera en ny uppföljning av studien. PSA-screening kommer över huvud taget att bli ett hett diskussionsämne. Våra egna riktlinjer inom EAU rekommenderar tidig diagnostik av prostatacancer, vilket vi inte gör på nationell nivå i Sverige.

Vad annars ser du fram emot?

– Inom bilddiagnostiken sker nu en revolution, där vi nu börjar använda magnetkamera vid prostatacancer och andra nya metoder, som PET-CT, vid flera av de andra urologiska cancerformerna. Det kommer att komma många spännande presentationer inom detta område.

– Jag tror också det blir intressanta diskussioner kring behandling av urininkontinens hos män, där det nu sker en stor utveckling.

Vilken är svensk urologis största styrka?

– Det är våra kliniska studier, våra långa uppföljningar och randomiserade studier – inte minst inom prostatacancer. Via våra register har vi världsunika möjligheter att följa våra patienter under lång tid. När jag reser runt i världen och representerar europeisk urologi så känner jag en stolthet att vara svensk.

Vilka är den största svagheten?

– Ser du till sjukvården är det tillgängligheten. När du väl kommer in och får vård rullar det på bra. Men innan dess kan det vara en lång väntan för patienten. Det är vår Akilleshäl.

Du har varit generalsekreterare för EAU i sju år och avgår nästa år. Vad har varit roligast under den här tiden?

– Det är expansionen av vår organisation. Numera är vi det största urologsällskapet i världen. Snart kommer nästan hälften av våra medlemmar från utanför Europa. En annan del är att specialiserade sjuksköterskor, uroterapeuter och sjukgymnaster tar större plats. Inte minst är det en utveckling som vi i Norden lett.

Relaterat material

Svensk ny chef för internationellt läkarsällskap

PSA-screening minskade dödlighet i prostatacancer

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev