Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

PSA-tester kan bli vanligare

Publicerad: 18 mars 2009, 16:00

De nya resultaten om prostatacancer ger inte stöd för allmän screening. Däremot kommer nog fler män att låta PSA-testa sig, anser Socialstyrelsens tidigare expert på prostatacancer.


När Socialstyrelsen år 2007 presenterade riktlinjer för cancervården kunde myndigheten inte ta ställning vare sig för eller emot rutinmässig screening för prostatacancer. Det vetenskapliga underlaget var för svagt.

Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, var ordförande för myndighetens faktagrupp om prostatacancer. Han tror att den nya studien som publiceras online i tidskriften New England Journal of Medicine i dag, onsdag, kommer att orsaka en ny diskussion om massundersökningar.

– När vi skrev riktlinjerna sade vi att vi skulle invänta vetenskapliga studier. Nu visar nya resultat att screening medför en minskad dödlighet.

Han anser att studien är väl genomförd, men någon rutinmässig screening tror han i dagsläget inte på.

– Minskningen i dödlighet var liten. Baksidan av att screena fler personer är att många friska män då får en cancerdiagnos utan att ha en livshotande sjukdom och att ett antal personer kommer att genomgå behandlingar som medför biverkningar men där behandlingen endast är till nytta för några få.

Även om den nya studien förmodligen inte leder till några snabba ändringar i riktlinjerna så kan den ändå tänkas påverka antalet provtagningar.

– Det är möjligt att fler män kommer att låta PSA-testa sig på eget initiativ, säger Jan-Erik Damber.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev