Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Robot utmanar öppen operation i ny studie

Publicerad: 13 maj 2009, 14:20

Allt fler operationer av prostata sker med hjälp av robot. En pågående svensk studie hoppas kunna ge svar på om den nya tekniken håller vad den lovar i form av färre komplikationer.


Högre precision, mindre blödningar och smärta. Argumenten för robotteknik vid operation av prostata är tunga, men det vetenskapliga underlaget anses fortfarande vila på svag grund trots att tekniken används sedan många år tillbaka på flera svenska sjukhus.

Nyligen startade en stor studie, kallad Lappro, som ska jämföra robot­kirurgi med öppen operation och förhoppningsvis förbättra det vetenskapliga under­laget.

– Vår hypotes, som bygger på enskilda kirurgers erfarenhet, är att robotteknik medför färre biverkningar, säger Eva Haglind, professor i kirurgi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, som håller i den nya studien.

Totalt 1 400 patienter med lokaliserad prostatacancer utan tecken på fjärrmetastaser ska opereras med antingen öppen kirurgi eller robot­kirurgi. Ett stort antal urologiska kliniker i landet medverkar.

Just nu inkluderas patienter i studien som beräknas vara klar år 2012.

– Det går i ett svindlande tempo, vi är nu uppe i ungefär 500 patienter, säger Eva Haglind, som räknar med att de första resultaten kan presenteras under nästa år.

I första hand ska de två operationsteknikerna jämföras med avseende på komplikationerna urinläckage och erektionsstörning. Enligt Eva Haglind har detta inte prövats tidigare i jämförande prospektiva studier.Undersökningen syftar även till att studera skillnader i livskvalitet, överlevnad och hälsoekonomi.

– Självklart tittar vi också på hur pass väl tumören avlägsnas, säger Eva Haglind.

Varför är inte studien randomiserad?

– Efter mycket övervägande ansåg vi inte att det var möjligt. Nästan samtliga av de sjukhus som ingår använder enbart en av de två teknikerna, vilket skulle göra en randomisering svårgenomförd.

Vid robotkirurgi sticks små hål genom buken. Genom hålen förs instrument fästa på rör in i kroppen, liksom en kamera kopplad till en skärm. Kirurgen kan sedan från en arbetsstation styra instrumenten med hjälp av två handtag och samtidigt se vad han eller hon gör på en skärm, som visar en förstorad tre­dimensionell bild av patientens inre.

Vid traditionell öppen operation lägger kirurgen i stället ett snitt mellan anus och pungen eller i nedre regionen av buken, och går sedan in bakom blygdbenet för att skära bort prostatan och sädesblåsorna.

Svårigheten vid öppen kirurgi är ofta att skära ut hela tumören utan att komma åt och skada närliggande vävnad. Många känsliga strukturer finns intill prostata och om kirurgen med skalpellen råkar skära i nerver kan patienten bli urininkontinent. Med roboten kan den risken tänkas minska.

En eventuell nackdel med robotteknik kan vara att operatören inte känner den vävnad som han eller hon skär i.

– Vid vanliga operationer tränar kirurgen upp en känsla för hur hård vävnaden är. Denna känsla kan inte återskapas i roboten, säger Eva Haglind.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev