Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Robothjälp verkar vara lite bättre

Publicerad: 3 december 2013, 09:18

Robotkirurgi kan innebära mindre risker när prostatan ska opereras bort vid cancer, men enligt en ny rapport är det svårt att tydligt slå fast om resultatet blir bättre med eller utan robot.


I en ny rapport har Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, sammanfattat och kommenterat två metastudier om operationer vid prostatacancer. Robotassisterad kirurgi, manuell titthålskirurgi och öppen kirurgi för att operera bort prostata vid cancer som inte har spritt sig utanför körteln har jämförts.

– Inget av tillvägagångssätten är tydligt bättre än det andra. Det är den viktigaste slutsatsen, säger Jan-Erik Johansson, professor i urologi vid Örebro universitet och sakkunnig vid SBU.

Det finns dock tecken på att robotkirurgi medför mindre risker för potensproblem och urinläckage än de andra metoderna och det verkar också som att risken att tumören kommer tillbaka efter genomgången operation är mindre när robot används. Men skillnaderna bedöms som små och studierna anses av SBU hålla en generell låg kvalitet.

Jan-Erik Johansson påpekar också att operationsrobotarna är dyra.

– De kostar 16-20 miljoner kronor och ska man ha så pass dyr utrustning ska det ge bättre resultat. Men roboten ger också en vinst då den förkortar vårdtiden på sjukhus.  Vid öppen kirurgi måste patienten ligga inne på sjukhuset några dagar efter operationen, säger Jan-Erik Johansson.

Han framhåller också att resultatet vid en operation, oavsett metod, till stor del beror på kirurgens skicklighet.

Läs rapporten:

Kirurgi vid lokaliserad prostatacancer. En jämförelse mellan robotassisterad titthålskirurgi och manuell titthålskirurgi eller öppen kirurgi.

Relaterat material

Studie ska ge svar om biverkningar

Oklar nytta – ändå blir robotarna fler

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev