Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Säkrare med band genom bäckenet vid inkontinens

Publicerad: 25 oktober 2006, 13:06

Inkontinensoperationer blir säkrare och snabbare om det band som håller upp urinröret dras genom hålen i bäckenbenet. Dagens Medicin har sett kirurgen Folke Flam demonstrera tekniken.


Kirurgen lokalbedövar patientens bäckenbotten innan han lägger ett snitt i slemhinnan så att urinröret blottas. En narkossköterska och en operationssköterska assisterar vid operationen, som tar knappt tio minuter.

– Med den här tekniken hinner man lätt med tolv operationer på en dag, säger Folke Flam, kirurg och medicinsk chef på Gynekologkliniken Stockholm vid S:t Görans sjukhus samt även verksam vid Närsjukhuset Sabbatsberg i Stockholm.

Hans team utför 550 inkontinensoperationer per år – flest i norra Europa. Ingreppet utförs på halva tiden jämfört med den konventionella metoden.

– Jag har gjort 700 likadana inkontinensoperationer nu och tycker att den här tekniken är helt överlägsen den klassiska. Volymerna ger färdighet, säger Folke Flam.

Vid den typ av urinläckage som går att behandla kirurgiskt, ansträngningsinkontinens, har urinröret sjunkit ner nedanför blåsan. När buktrycket överstiger trycket i urinröret läcker urinen ut. Detta kan åtgärdas genom en operation som lyfter urinröret så att det pekar uppåt.

Folke Flam använder en teknik som kallas för  TVT-O,  en utvecklad variant av den gängse metoden som kallas för  TVT  , tension free vaginal tape.

Klassisk  TVT  går ut på att urinröret hängs upp i ett band av polypropylenväv som dras likt en gunga under blygdbenet till två utgångshål i nedre delen av buken.

Det är en välfungerande metod, men det gäller att komma förbi tarm, urinblåsa, blodkärl och nerver med den grova, kraftigt böjda nålen som för bandet genom vävnaden. Det innebär vissa risker.

– Med den klassiska stilen sticker man in väldigt vassa saker på känn. Det slipper man med den tekniken som Folke använder nu, säger Pia Teleman, överläkare på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Lund.

Tillsammans med två kollegor från andra universitetssjukhus auskulterar hon hos Folke Flam i dag för att lära sig den nya tekniken.

Genom att i stället gå direkt in i slidväggen med instrumentet visar Folke Flam hur han undviker risken att punktera känsliga organ och vävnader. Därefter för han bandet genom obturatormembranet i bäckenet och kommer ut vid ljumsken. O:et efter  TVT  syftar just på obturatormembranet.

– Membranet är lite segt men det är bara att trycka på med tummen så kommer man igenom. Man kan inte skada något på vägen, säger Folke Flam.

Under det blottade urinröret har han klämt fast 2 millimeter av bandet i en peang. När bandet klipps av vid utgångshålen i ljumskarna, lossar han peangen och känner efter hur stramt bandet sitter.

– Perfekt! Utan peangen är det lätt att dra åt det för hårt. Nu är det bara att sy ihop, konstaterar han nöjt.

Efter operationen får patienten vila i två till tre timmar innan hon kan gå hem.

– De kommer snabbare igång med vattenkastningen med den här tekniken än vid klassisk  TVT  . Sedan har de har ju rätt att vara hemma en vecka, men de flesta är bara hemma två till tre dagar. Så någon längre sjukskrivning behövs inte, säger Folke Flam.

Tredje generationens  TVT  -teknik kallas för  TVT-S,  där s står för secur, och presenterades på ett internationellt kirurgsymposium i Aten i början av september.

Folke Flam har hittills opererat 25 patienter med  TVT-S.  Då använder han samma material som vid  TVT  , men bandet behöver varken dras bakom blygdbenet eller ut mot ljumskarna. I stället klistras det fast i vävnaden med ett speciallim. Eftersom bandet då inte är beroende av friktionen i vävnaden för att sitta kvar, räcker det med en kortare remsa. Vinsten kan vara att patienten slipper den kortvariga muskelvärk som kan följa på en inkontinensoperation. Men Folke Flam är tveksam till om denna eventuella fördel uppväger det högre priset.

– Även om  TVT-S  kan vara tidsbesparande och minska risken för muskelvärk så tycker jag att den nya produkten är för dyr än så länge, säger Folke Flam.

Gunilla Eldh

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev