Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Sjuksköterskors grå jobblögner

Publicerad: 4 augusti 2017, 09:00

Foto: Thinkstock

Sjuksköterskor ljuger på jobbet, främst för att skydda patienterna, men också för att skydda sig själva och varandra.


När Erik Gjein började djupintervjua sjuksköterskor för sin masteruppsats vid företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet så var svaret ofta att ”jag ljuger inte på arbetsplatsen”. Men givet lite tid så nystades fler och fler lögner upp.

– I slutändan, när man väl har kommit in på det, så var folk villiga att prata mer och mer, säger Erik Gjein.

Vad som framkom som en vanlig källa till att ljuga var konflikten mellan hur patienterna uppfattade sjukvården och hur verkligheten såg ut, exempelvis då patienterna ber att få prata med en viss läkare alternativt vill se en läkare direkt. Ett exempel var att sjuksköterskan sa att läkaren skulle komma strax, även fast hon visste att patienten måste vänta längre för att få träffa en doktor. Ibland ljög även sjuksköterskorna för att förhindra att en patient skulle skickas hem för tidigt. 

Förutom att skydda patienten så var det även för att skydda sig själv som sjuksköterskan ljög. För att kunna få en paus kunde en sjuksköterska till exempel påstå att hen måste gå på toaletten.

Ytterligare en variant var att ljuga högt på arbetsplatsen om planer för helgen för att chefen inte skulle ringa om det blev behov av personal. En sjuksköterska ljög för att slippa arbetsplatsträffarna som hen ansåg var slöseri med tid. Ibland ljög man även för att skydda andra sjuksköterskor som gjort fel.

– Jag säger att sjuksköterskor ljuger, men inte att de är omoraliska människor utan snarare att de beter sig på det här sättet sig som man kan förvänta att de ska göra och att de faktiskt lider för det, säger Erik Gjein.

Han menar att resultatet kan förklaras utifrån en teori som han tar upp i uppsatsen benämnd neoinstitutionalismen.

– Att de ljuger är en viktig funktion för att få arbetet att fortgå.

Men enligt Erik Gjein mår sjuksköterskorna inte bra av situationen med motsägelsefulla krav och stress.

– Man skäms och det blir ett psykologiskt lidande.

Han fortsätter.

– Min förhoppning är att det kan leda till en offentlig diskussion och en förbättring av sjuksköterskornas arbetssituation.

EMILIA LARSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News