lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Snabbare jobbåtergång efter robotkirurgi

Publicerad: 26 januari 2016, 08:30

Del av robotoperationssystemet da Vinci.

Foto: Intuitive

Män som genomgått robotassisterad titthålskirurgi för prostatacancer verkar komma snabbare tillbaka till jobbet, jämfört med män som opererats med öppen kirurgi, enligt en svensk studie i tidskriften European Urology.

Ämnen i artikeln:

Prostatacancer

Totalt ingick över 2 500 män som opererats för prostatacancer under perioden 2007 och 2009. Samtliga var i arbetsför ålder.

I 41 procent av fallen användes robotkirurgi och här var mediantiden till att ha återgått i arbete 35 dagar. Bland de övriga som opererades öppet var motsvarande siffra 48 dagar.

Inga skillnader sågs dock när det gällde sjukskrivningar på längre sikt.

Studien var av observationstyp och kan därför inte fastslå orsakssamband. Män som opererades med hjälp av robot var yngre, hade högre socioekonomisk status, färre andel högrisktumörer och opererades i högre utsträckning på universitetssjukhus, jämfört med kontrollgruppen.

Forskarna såg dock att det fanns en statistisk säkerställd skillnad mellan grupperna när de tog hänsyn till alla dessa faktorer ovan, plus några till.

I en separat analys tittade forskarna bara på de patienter som var i den högsta utbildnings-, inkomst- och yrkeskategorin i bägge grupper. Här tog det i median 30 respektive 40 dagar innan patienterna hade återgått i arbete.

Läs abstract till studien:

Anna Plym med flera. Work Disability After Robot-assisted or Open Radical Prostatectomy: A Nationwide, Population-based Study. European Urology, publicerad online den 15 januari 2016.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev