Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Spray hindrade tidig utlösning

Publicerad: 30 april 2009, 12:10

En ny lokalbedövningsspray som appliceras på ollonet kan förlänga tiden till utlösning hos män med prematur ejakulation, enligt en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det brittiska läkemedelsföretaget Plethora Solutions utvecklar nu ett läkemedel i sprayform för användning mot för tidig utlösning, eller prematur ejakulation. Läkemedlet går under beteckningen PSD502 och består av en så kallad eutektisk blandning av de två lokalbedövningsmedlen lidokain och prilokain.

I veckan presenterade företaget data från en fas 3-studie där läkemedlet testats på 300 män med livslång problematik med för tidig utlösning. Samtliga deltagare var över 18 år och levde i stabila, heterosexuella och monogama förhållanden.

Två tredjedelar av männen randomiserades till att använda läkemedlet under tre månader. Övriga lottades till att använda en placebospray. Läkemedlet applicerades på ollonet fem minuter före samlag. Sedan mätte patienterna med stoppur den så kallade intravaginala latensperioden innan utlösning.

Tiden till utlösning ökade från i median 0,6 minuter till 3,8 minuter i gruppen som fick aktiv behandling. Från samma startnivå ökade tiden till 1,1 minut i placebogruppen.

Enligt en speciell skala skattade männen som behandlades med PSD502 att de hade större kontroll över sin utlösning och bättre sexuell tillfredsställelse jämfört med männen i placebogruppen. Lokala biverkningar rapporterades av 2,6 procent av männen som fick aktiv behandling och av 3,1 procent av deras partners.

Studien presenterades på den årliga kongressen för American Urological Association, AUA, i Chicago, USA. Den har nyligen också publicerats i tidskriften BJU International.

I en intervju med nyhetstjänsten Medscape säger urologiprofessorn Ira Sharlip, talesperson för AUA, att utvärtes beredningar har fördelar framför orala läkemedel mot för tidig utlösning, eftersom de senare tar längre tid för att verka och därmed hindrar spontaniteten i sexlivet.

Läs studien:

BJU International, 103; 7: 940–949

Relaterat material

Första läkemedlet mot för tidig utlösning godkänt

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev