Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Strålning viktigt vid prostatacancer

Publicerad: 3 november 2011, 00:01

Strålning i kombination med hormonbehandling tycks ge bättre överlevnad vid prostatacancer, jämfört med bara hormonterapi. Det visar en ny studie.


Det är brittiska, amerikanska och kanadensiska forskare som har studerat 1 205 patienter med lokalt avancerad prostatacancer.

Männen lottades till livslång hormonbehandling eller livslång hormonbehandling i kombination med strålning och följdes under sex år i median.

Resultaten visar att fler i gruppen som bara hade fått hormonterapi dog under uppföljningstiden: 175 patienter, jämfört med 145 av dem som även hade strålats.

Forskarna, som är verksamma vid bland annat Princess Margaret Hospital i Toronto, Kanada, drar slutsatsen att fördelarna med kombinerad behandling bör diskuteras med alla män med lokalt avancerad cancer.

Matthew R Cooperberg, University of California, uttalar sig i en kommentar i anslutning till artikeln i tidskriften Lancet.

Han anser att studien ger de starkaste bevisen hittills för att hormonbehandling inte är tillräckligt hos patienter med prostatacancer av högrisktyp.

Han påpekar dock att den brännande frågan är om behandlingen hos dessa patienter ska bestå av hormonterapi i kombination med strålning - eller en operation där tumören avlägsnas, följd av strålbehandling

Läs abstract:

Lancet, publicerad online 3 november 2011

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev