Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Tillskott av vitaminer kopplas till ökad risk för prostatacancer

Publicerad: 12 oktober 2011, 09:56

Ett dagligt tillskott av vitamin E tycks öka risken att drabbas av prostatacancer, enligt en stor amerikansk studie.


Forskning har på senare tid pekat mot att det kan vara skadligt att använda tillskott av vitaminer och mineraler i onödan.

I en studie kommer amerikanska forskare fram till att män som tog ett dagligt tillskott av E-vitamin hade 17 procent högre relativ risk att drabbas av prostatacancer, jämfört med män som fick placebo.

35 000 män över 50 år lottades till fyra olika grupper. De två första fick ett dagligt tillskott av E-vitamin respektive selen, medan den tredje fick båda delarna. Den fjärde gruppen fick placebo.

I gruppen som fick E-vitamin, 8 737 män, drabbades 620 av prostatacancer under uppföljningstiden på mellan 7 och 12 år. I gruppen som fick placebo, 8 696 män, fick 529 diagnosen under motsvarande tid.

Forskarna såg en ökning i cancerrisk även för de två andra grupperna, jämfört med placebo, men den nådde inte statistisk signifikans.

De anser att resultaten visar hur viktigt det är med stora populationsbaserade och randomiserade studier för att bedöma eventuell nytta eller skada i samband med kosttillskott.

Studien publiceras i tidskriften Jama, och gjordes av bland andra forskare vid Cleveland Clinic i Ohio.

Läs abstract:

Jama 2011; 306: 1549-1556

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev