måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Ultraljud lika bra som CT för att hitta njursten

Publicerad: 23 september 2014, 13:15

Den diagnostiska säkerheten var lika hög när ultraljud användes vid misstanke om njursten, jämfört med den konventionella metoden datortomografi, enligt en ny studie i New England Journal of Medicine.

Ämnen i artikeln:

UltraljudNjursten

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Resultatet baseras på en uppföljning av nästan 2 800 patienter som sökt akut vård för misstänkt njursten vid 15 sjukhus i USA.

Varken risken för komplikationer eller smärtproblematiken efter sju dagar skiljde sig beroende på om deltagarna lottats till att undersökas med ultraljud eller datortomografi.

Däremot fick patienter som undersökts med ultraljud en betydligt mindre stråldos under den efterföljande sexmånadersperioden.

Det senare faktumet gör studien intressant, anser Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Göteborgs universitet.

– I Sverige ställs nästan alltid den initiala diagnosen på njursten utan behov av bilddiagnostik. Sedan får patienter komma tillbaks lite senare för att bekräfta att stenen inte finns kvar. Hos patienter som med återkommande besvär med njursten skulle ultraljud då vara särskilt lämplig med tanke på att de annars kan få en ansenlig stråldos, säger han och fortsätter:

–Samtidigt är ultraljud en komplicerad teknik som kräver en stor utbildningsinsats. I dagsläget tror jag därför inte det är möjligt att införa ultraljud som rutin vid diagnostik av njursten i Sverige.

Läs abstract till studien:

 

Rebecca Smith-Bindman med flera. Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis. New England Journal of Medicine 2014; 371:1100–1110. DOI: 10.1056/NEJMoa1404446

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev