torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Unga tar till piller för erektionsproblem

Publicerad: 5 november 2018, 07:30

Foto: Thinkstock

Allt fler unga svenska män får medicin på grund av svårigheter att få stånd. Men varför medicineringen ökar är det ingen som vet.


Förra året hämtade 2 515 män i åldrarna 20–29 år ut recept på potensmedel. Det är en kraftig ökning jämfört med för bara fyra år sedan, då motsvarande antal var 1 530.

Men vad denna ökning beror på vet inte sjukvården.

– Det enda vi kan göra är att spekulera, säger Mats Holmberg, endokrinolog vid Anova, Stockholms läns landstings mottagning för andrologi, trans- och sexualmedicin.

Antagligen, säger han, hänger ökningen samman med större förändringar i samhället.

– Det finns en rad olika trender som man skulle kunna tänka sig har med detta att göra. Exempelvis att intresset för sex bland unga personer går ner. Det visar flera stora internationella studier. En annan är att det blir allt svårare för lågutbildade män att träffa en partner och få barn, säger Mats Holmberg.

Att lusten bland unga män minskar stöds av uppgifter från RFSU om att allt fler av dessa män söker hjälp för bristande sexlust.

Oavsett är ökningen förvånande, eftersom erektionsproblem normalt är starkt åldersrelaterat. Ju äldre en man blir, desto svårare blir det att få och upprätthålla en erektion. I normala fall borde alltså en 20-åring inte ha sådana problem.

– Om en ung och i övrigt frisk person får erektionssvårigheter handlar det med största sannolikhet om prestationsångest, säger Mats Holmberg.

För att få erektion, säger han, måste man kunna slappna av.

– Kroppens grundtillstånd är att ha erektion. Men för att vi inte ska ha det hela tiden har kroppen en stresspärr som vi måste kunna lyfta bort. Det är ungefär som när man kissar på en offentlig toalett, något de flesta män någon gång upplevt som besvärligt. Då måste vi också slappna av. Det är exakt samma typ av spärr som hindrar urinblåsan från att tömmas hela tiden, en spärr som vi måste lyfta bort när vi ska kissa, säger Mats Holmberg.

Därför kan en ökad stress bland unga män också vara en möjlig orsak till den ökande förskrivningen av potensmedel. Men vad denna stress i så fall beror på, är det ingen som vet.

– Det kan ha att göra med orealistiska förväntningar, exempelvis efter att ha konsumerat nätporr, eller att unga alltmer börjar se Viagra och andra potensmediciner som en "livsstilsdrog" som de tar för att bli mer uthålliga, säger Mats Holmberg.

Oavsett är erektionsproblem fortfarande ett känsligt område som få, om ens några, män pratar öppet om.

– Det är kopplat till manlighet och är fortfarande väldigt skambelagt, säger Mats Holmberg.

JOHAN NILSSON/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev