Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Urinprov kan leda till felbehandling

Publicerad: 23 maj 2014, 10:03

Personer på äldreboenden behandlas ofta i onödan med antibiotika mot urinvägsinfektion eftersom att bakterier i urinen ses som orsak till ospecifika besvär som trötthet och oro. Det visar nya studier.


Besvär som trötthet, oro och förvirring hos vårdtagare på äldreboenden är oftast inte tecken på urinvägsinfektion. Bakterier i urinen är inte heller ett säkert tecken på urininfektion. Det visar Pär-Daniel Sundvall, distriktsläkare vid Närhälsan, Sandared vårdcentral och doktorand vid Sahlgrenska akademin, med sin avhandling i ämnet.

– Diffusa symtom, som inte är direkt kopplade till urinvägarna, är oftast inte urinvägsinfektion. Från tidigare forskning vet man att symtom som trötthet, förvirring och oro är den vanligaste orsaken till att man misstänker urinvägsinfektion hos äldre, säger han.

Studien visar att det är vanligt med bakterier i urinen hos vårdtagare utan symtom på urinvägsinfektion. Därigenom feltolkas positiva urinstickor eller urinodlingar som orsak till diffusa besvär som trötthet och oro. Patienten får då en felaktig och potentiellt riskabel antibiotikabehandling.

– Upp till hälften har bakterier i urinen som inte ska behandlas med antibiotika, säger Pär-Daniel Sundvall.

En trend visar snarare att de med diffusa besvär i lägre utsträckning har bakterier i urinen, enligt Pär-Daniel Sundvall.

För att undvika behandling i onödan ska man enligt Pär-Daniel Sundvall, i första hand leta efter andra förklaringar till ospecifika besvär.

– Många gånger kan det exempelvis vara för mycket mediciner, för höga läkemedelsdoser, andra sjukdomar eller sociala aspekter som att vårdtagaren har en dålig dag eller att det är ny personal på avdelningen.

Pär-Daniel Sundvall menar att utgångspunkten vid diffusa symtom ska vara att det inte behöver vara urinvägsinfektion.

– Att som vårdpersonal göra det lätt för sig genom att behandla ospecifika besvär med antibiotikabehandling, utan att först ha letat andra mer troliga orsaker till besvären, utgör en patientsäkerhetsrisk, säger han.

I ett av delarbetena har man även kartlagt antibiotikaresistens på svenska äldreboenden mellan åren 2003 och 2012. Resultaten visar vårdtagare på äldreboendena har en förhållandevis låg andel antibiotikaresistenta bakterier i urinen och att det inte har skett någon ökning under dessa år.

– Det är viktigt att vi fortsätter bevara det goda resistensvärdet genom att inte felaktigt behandla symtom, säger Pär-Daniel Sundvall.

Avhandlingen presenteras i dag, 23 maj, vid Göteborgs universitet.

Läs avhandlingen här: Diagnostic aspects of urinary tract infections among elderly residents of nursing homes

MICAELA TORESSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev