Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Urintest är inte tillräckligt säkert för att utesluta prostatacancer

Publicerad: 14 september 2011, 10:49

Urintest kan inte utesluta prostata­cancer hos män i riskzonen. Men de kan ge viss vägledning om vem som behöver ta en biopsi.


Det kommer Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, fram till i en ny Alert-rapport som presenteras i dag, onsdag.

Många män tar i dag blodprov på eget initiativ för att få veta om de har risk för prostatacancer. Om värdet för PSA, prostataspecifikt antigen, är förhöjt tas en biopsi. Problemet är att lätt förhöjda värden är svårtolkade och biopsier kan innebära komplikationer. Förhoppningarna kring de molekylärbiologiska urintester som har tagits fram för att förbättra diagnostiken har därför varit stora.

Vetenskapligt underlag finns nu för att bedöma det test som kallas uPCA3.

– Det är inte det fantastiska test man skulle vilja ha, men har ändå ett visst värde, säger Anders Bjartell, professor i urologi vid Lunds universitet som tillsammans med Göteborgskollegan Jan-Erik Damber är experterna bakom rapporten.

Höga halter av uPCA3 innebär en något stärkt misstanke om cancer hos män med förhöjt PSA. För vissa, annars svårbedömda, patienter kan testet bidra till en tidigare biopsi och diagnos, skriver SBU. Där­emot är testet är inte tillräckligt tillförlitligt för att utesluta cancer. Ett negativt testsvar betyder alltså inte så mycket, men ett positivt kan ge ytterligare vägledning.

– Mest nytta skulle det kanske göra hos män som tagit en biopsi som inte visat något, men som fortfarande har ett förhöjt PSA, säger Susanna Kjellander, projektledare på SBU.

Att lägga till uPCA3-test för alla med svårbedömt PSA skulle dock kosta mer än att göra biopsi direkt.

– Att införa detta som en generell metod skulle vara väldigt kostsamt, och så bra är det inte. Men för utvalda patienter kan det göra nytta, säger Anders Bjartell.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev