Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Utreds i Danmark – får utföra omskärelser i Sverige

Publicerad: 18 mars 2015, 11:57

Ivo ger läkare grönt ljus att omskära pojkar trots att han utreds för brister.


I slutet av förra sommaren gjorde den danska tillsynsmyndigheten Sundhetsstyrelsen en inspektion på en klinik som utför omskärelser på pojkar. Av protokollet framgår flera större brister i bland annat sterilhantering, journalföring och samtycke.

Tillsynsärendet av den danske läkare som driver kliniken är fortfarande öppet och beslut väntas tidigast om en månad.

Samme läkare ansökte i mitten av januari i år om särskilt tillstånd för att få utföra omskärelse på pojkar i Sverige. I ansökan nämns inspektionen med tillägget att myndigheten ”var nöjd med kliniken.”

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har prövat frågan och avskriver i dag, onsdag, ärendet från vidare utredning. Då läkaren även har en svensk legitimation behövs det nämligen enligt lag inget särskilt tillstånd, skriver myndigheten i sitt beslut.

Kände ni till att läkaren är föremål för tillsyn i Danmark?

– Nej, det har vi inte tittat på. Vi hade en diskussion om vi skulle titta på HSAN-ärenden, men eftersom det inte är tillståndspliktigt finns det inget incitament för oss att utreda någonting, säger Therese Larsson, jurist vid Ivo, till Dagens Medicin.

Hon lägger till:

– Att vi sedan får in sådan här information är högst relevant och något jag rapporterar till vår tillsynsavdelning. Att han är föremål för utredning gör att vi skickar en inspektion så fort som möjligt.

Men då kan han starta sin verksamhet i Sverige innan ni hinner utföra någon tillsyn?

– Ja, han är behörig som svensk läkare.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev