Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Urologi

Vårdval urologi i Stockholm på väg att haverera

Publicerad: 5 oktober 2016, 07:03

Foto: Thinkstock

Bara en av 17 privata mottagningar i Stockholm har anmält sig till vårdval urologi. Flera befarar att de tvingas stänga på grund av landstingets sänkning av ersättningarna.

Ämnen i artikeln:

VårdvalStockholms läns landsting

När Stockholms läns landsting i våras beslutade att införa vårdval inom specialiserad urologi sänktes ersättningarna med 25 procent, enligt flera privata mottagningar som Dagens Medicin har varit i kontakt med.

– Vi har haft ett antal diskussioner med politikerna. Vi skulle kunna acceptera en sänkning med 5 procent men inte 25 procent, säger Max van Eijk, affärsområdeschef på GHP:s Urologcentrum som för privatmottagningarnas talan gentemot landstinget.

Kitty Kook Wennberg, avdelningschef för somatisk specialistvård på landstinget tycker inte att det går att slå fast att ersättningarna sänks med 25 procent.

– Eftersom uppdrag, ersättningsmodell och ersättningstak skiljer sig mellan nuvarande avtal och avtalen inom vårdvalet går det inte att med en enskild procentsats på ett rättvist sätt beskriva skillnaden i villkor. Förvaltningens samlade bedömning är att villkoren och prisnivåerna är rimliga, skriver hon i ett mejl till Dagens Medicin.

Men ändå har bara en av 17 privata mottagningar anmält sig till vårdvalet.

– Det är korrekt. Vi hoppas dock att fler vårdgivare ska se möjligheter inom vårdvalet och välkomnar fler ansökningar, skriver Kitty Kook Wennberg.

Just nu pågår dialog med akutsjukhusen, som enligt de preliminära överenskommelserna kommer att kunna erbjuda en tillräcklig kapacitetsökning, enligt henne.

– Dessutom kommer två vårdgivare kunna gå tillbaka och verka inom den nationella taxan.

Men enligt Max van Eijk klarar akutsjukhusen inte alls att öka kapaciteten.

– Det råder redan stor brist på urologer i Stockholm så för att behålla tillgängligheten skulle urologerna på privata mottagningar behöva ta tjänst vid akutsjukhusen. En sådan omorganisation skulle varken patienter eller skattebetalare tjäna på, säger Max van Eijk.

Urologcentrum i Liljeholmen har inte ansökt om vårdvalet utan kommer att fokusera på försäkringspatienter. Enligt Max van Eijk har åtminstone åtta av Stockholms privatmottagningar varslat personal. Dit hör Aleris, som har urologverksamhet på fyra platser i länet.

– Det är en mycket bekymmersam situation. Vi stänger våra verksamheter till nyår, vi har ingen möjlighet att driva urologin vidare utan avtal med landstinget, säger Marie Wickman-Chantereau, chef för specialistvården på Aleris.

De upphandlade avtal som de privata vårdgivarna har haft med landstinget löper ut vid årsskiftet.

– Vem ska ta hand om patienterna med cancer? Totalt i Stockholm är det ungefär 57 000 öppenvårdsbesök som påverkas. Man slår ju sönder fungerande vårdkedjor, där det finns många patienter med cancer, säger Marie Wickman-Chantereau.

Dushanka Kristiansson på Praktikertjänst i Farsta är uppgiven.

– Den dagen jag inte har ett avtal längre, om det blir från den 1 januari, då har jag inte ansvar för patienterna heller. Vi har frågat landstinget massor med gånger vart vi ska hänvisa patienterna men får inga svar.

Vårdvalet träder i kraft den 1 november. Först när det varit igång en period kan det bli aktuellt med en revidering, enligt Kitty Kook Wennberg.

– Då kommer alla inkomna synpunkter att beaktas.

Även Calle Waller på Prostatacancerförbundet är orolig.

– Om det blir så här bryter man all kontakt mellan patient och patientens vanliga personal. En av grundreglerna i cancervård är att man ska ha kontinuitet och trygghet. Prostatacancer har redan på gränsen till astronomiska väntetider. Nu blir de ännu längre.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev