Vem har rätt att ta del av en patientjournal? Får man titta ”hur det gick” för en patient efter avslutat vårdtillfälle? Vilka uppgifter måste jag lämna ut om en patient om polisen ringer? Hälso- och sjukvården är omgärdad av ett omfattande och i vissa delar komplicerat och detaljerat regelverk. Denna Lipus-certifierade utbildning, som riktar sig till såväl läkare som annan vårdpersonal, handlar om att ge dig kunskaper i lagstiftning och föreskrifter som reglerar ditt dagliga arbete. Vi går bland annat igenom patientlagens krav på information och samtycke, hur du ska agera om patienten saknar egen beslutsförmåga, vilka fall ett barn har rätt att ta beslut, när du har anmälningsskyldighet och när sekretess och tystnadsplikt råder.
Du som arbetar inom hälso- och sjukvården har som huvuduppgift att vårda patienter men förutsätts också ha kunskap om de lagar, förordningar och myndighetsföreskrifter som gäller för yrket. Kursen syftar till att ge dig kunskap om central juridik inom hälso- och sjukvården och att du ska känna dig trygg i hanteringen av de juridiska frågeställningar som aktualiseras i din yrkesverksamhet.
Utbildningen svarar mot följande av Socialstyrelsens delmål för ST-läkare och ger ett intyg att skicka till Socialstyrelsen:
2015: delmål a6 och de specialitetsspecifika delmål som rör lagar och andra föreskrifter (exempelvis c10, c13 och c14)
2021: delmål BT3 och STc x
UTBILDNINGEN GÅR IGENOM:
GODKÄND AV LIPUS
Lipus, Läkarnas institut för professionell utveckling i sjukvården, har granskat och godkänt denna kurs. Fullständig kursbeskrivning finns på www.lipus.se (Lipus-nr: 20220070 och 20230004).
UTBILDNINGEN RIKTAR SIG TILL:
Dig som arbetar inom hälso- och sjukvården och vill lära dig mer om de rättsregler som spänner över området och som styr ditt dagliga arbete.
MÅL MED UTBILDNINGEN:
Målet med utbildningen är att ge dig en överblick av rättsområdet och kunskap kring de centrala regler som ofta aktualiseras inom hälso- och sjukvården. Syftet är också att utbildningen ska leda till en medvetenhet om när ett juridiskt problem kan föreligga och att utrusta dig med kunskaper som bidrar till en trygghet din yrkesroll.
09.00 Välkomnande och introduktion
09.15 Informationshantering och sekretess
Under avsnittet behandlas;
10.15 Kaffe
12.00 Lunch
13.00 Patientdatalagen
15.00 Kaffe
15.15 Patientlagen – information och samtycke till vård och behandling
Patientsäkerhetslagen – skyldigheter och disciplinförfaranden
16.30-17.00 Sammanfattning/ Tid för frågor / Avslut